Interview
09 maart 2021

“Door deze opleiding ben ik de beste versie van mezelf geworden.”

Julie Oostenrijk-Treffers was bijna acht jaar bedrijfsjurist bij een grote internationale franchiseorganisatie in de automotive sector. Inmiddels heeft ze ruim negen jaar haar eigen juridisch adviesbureau. In 2019 startte zij met de beroepsopleiding tot (legal) mediator van het ADR Instituut, een opleiding die zij al jaren wilde volgen.

Dat moet anders kunnen

“Als bedrijfsjurist was ik altijd erg bezig met mijn gelijk halen. Op een gegeven moment gebeurde er iets in mijn privéleven, waardoor ik inzag dat je niet altijd in de hand hebt wat je overkomt, maar je wel kunt bepalen hoe je ermee omgaat.” Ook verschoof haar focus. Julie wilde zich niet langer richten op gelijk krijgen, maar op het resultaat. Dat werd mede ingegeven door een aantal conflicten binnen het bedrijf waar zij werkte. “Daarbij speelden er veel verschillende belangen, onder meer van leveranciers, franchisenemers, aandeelhouders en de Raad van Commissarissen. Ingewikkelde conflicten, waarbij we aanliepen tegen langslepende juridische procedures en aanzienlijke kosten. Ik heb mijn financieel directeur toen voorgesteld om anders te gaan kijken naar conflictsituaties. Vanuit een positieve insteek, gericht op de relatie en een duurzame oplossing. Zo ben ik in aanraking gekomen met mediation en het ADR Instituut.”

“Door deze opleiding ben ik de beste versie van mezelf geworden.”

Uiteindelijk duurde het nog wel even tot Julie de beroepsopleiding tot mediator ging volgen. “Mijn leidinggevende vond het een goed idee, maar er was vanwege financiële redenen op dat moment geen ruimte voor. In de jaren die volgden heb ik altijd het gevoel gehouden dat ik de opleiding moest gaan doen, ook toen ik voor mijzelf was begonnen. In 2019 was de tijd er rijp voor.”

Life changing

De keuze voor het ADR Instituut had Julie snel gemaakt. “Ik heb gedegen onderzoek gedaan naar verschillende mediationopleidingen, maar de opleiding van het ADR Instituut sprong er voor mij echt uit. Niet alleen vanwege de hoogstaande vakliteratuur, maar ook vanwege de psychologische aspecten van de opleiding.” Ook de duur van de opleiding speelde mee. “Deze opleiding is twee keer zo lang als andere opleidingen. Je krijgt dus veel tijd om te oefenen en je het geleerde eigen te maken. Daarnaast zijn de eisen om deel te nemen hoog. Je komt in een groep terecht waarin je uitgedaagd wordt.”

Tijdens een van de eerste opleidingsdagen vertelde Jacques de Waart, een van de docenten, dat de opleiding ‘life changing’ zou zijn. Dat is precies zoals Julie het heeft ervaren. “Het is een cadeau dat iedereen zichzelf zou moeten willen geven, hoe jong of oud je ook bent. Het is ook een pittige opleiding, waarbij je regelmatig een spiegel voorgehouden krijgt. Maar daarmee investeer je in jezelf en je persoonlijke ontwikkeling.” Ondanks dat Julie heel bewust had gekozen voor een opleiding op een hoog niveau, vond ze het in het begin ook behoorlijk spannend. “Maar dat was eigenlijk niet nodig. De docenten creëren direct een veilige sfeer en leren je om oordeelvrij feedback te geven. Daardoor ontstaat er al heel snel een band tussen de deelnemers. Het voelde als een warm bad.”

Luisteren en kijken

Op de vraag wat het belangrijkste is wat ze heeft geleerd, hoeft Julie niet lang na te denken. “Voor mij is dat luisteren en kijken, niet alleen naar partijen, maar ook naar jezelf. Ik moest bijvoorbeeld echt leren om tijdens een gesprek niet meteen in de adviesrol te schieten. Toen ik dat onder de knie kreeg, was dat een verademing. Ik was niet langer aan het werk en kon met veel meer ontspanning luisteren en kijken naar wat er nu eigenlijk gebeurde. En doordat ik daar vervolgens iets mee kon doen, bijvoorbeeld door verbaal en non-verbaal gedrag te benoemen, merkte ik dat partijen zich gehoord en gezien voelden, waardoor verbinding ontstond. Die verbinding is onmisbaar voor het slagen van een mediation.”

Ook de andere vaardigheden en interventietechnieken past Julie regelmatig toe, zowel in haar werk als privé. “Ik heb zo veel geleerd”, vervolgt ze enthousiast. “Op een goede manier feedback geven en ontvangen, onderhandelen, stiltes inzetten om beweging te creëren en het zelfoplossend vermogen van mensen aanspreken. Ik kan zó veel voorbeelden geven van situaties waarin ik de technieken heb toegepast, zowel in mijn werk, als privé. Ik durf wel te zeggen dat ik door deze opleiding de beste versie van mezelf ben geworden.”

> Informatie over: Beroepsopleiding tot (legal) Mediator
> Informatie over: zesdaagse Mediationvaardigheden voor HR

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker

 

 

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan