Wilt u minder sturen tijdens uw mediations?

Volg dan onze basistraining Transformatieve Mediation.

Transformatieve mediation gaat er vanuit dat mensen in staat zijn om van een conflict te leren, te veranderen en zich meer open te stellen voor de ander. Een transformatieve mediator geeft tijdens de mediation partijen de gelegenheid om hun eigen mogelijkheden te versterken (empowerment) en de keuze om het perspectief van de ander in overweging te nemen, om zich zo (opnieuw) met de ander te kunnen verbinden (recognition). Daarmee wordt de communicatie tussen partijen positiever en constructiever.

De transformatieve benadering is in 1996 geïntroduceerd door Bush en Folger in het boek “The promise of mediation”. Het transformatieve model leert een mediator de controle los te laten van zowel de inhoud als het proces. In plaats daarvan ligt de focus op het ondersteunen van de eigen autonomie van partijen op zowel de inhoud van het conflict als het proces zelf. De partijen beslissen zelf. De mediator geeft structuur en zal het conflict ‘openmaken’.

Datum

najaar 2024

Duur

2 dagen
09.30 - 17.00 uur
12 PE / PO ptn

Locatie

Amsterdam

Kosten

€ 1.150,-

Voor wie is deze basistraining?

Ervaren mediators weten dat het soms heel verleidelijk is, of soms zelfs onvermijdelijk lijkt, om tijdens een mediation te gaan sturen. De basistraining Transformatieve Mediation van het ADR Instituut is er voor mediators die hier weg van willen blijven. De training geeft inzicht in het model en de mogelijkheden om anders om te gaan met directieve impulsen. Daarnaast geeft de training ook de vaardigheden mee om de beslissingen van partijen te ondersteunen en alle uitkomsten in hun handen te laten.

Artikel uit Conflicthantering 2020: De kunst van het reflecteren door Carol Bloom en Maarten Bakker

 • Duur opleiding: 2 dagen
 • Locatie: Amsterdam
 • Taal: Nederlands
 • Vooropleiding: Mediationopleiding
 • Punten: 12 PO NOvA, 12 PE MfN
 • Kosten: € 1.150,- | vrijgesteld van btw

De tweedaagse basistraining Transformatieve Mediation van het ADR Instituut bestaat uit het theoretisch kader van transformatieve mediation, ondersteunende praktijkvoorbeelden en praktijkoefeningen.

Tijdens de training komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:

 • de waarden en uitgangspunten van de transformatieve methode
 • het toepassen van transformatieve mediation
 • het identificeren van kansen en mogelijkheden voor empowerment en erkenningsveranderingen
 • interactie volgens de transformatieve methode
 • zelfreflectie

U ontvangt bij het afronden van deze training 12 PE punten MfN.

De basistraining Transformatieve Mediation wordt gegeven door Carol Bloom. Maarten Bakker, directeur van het ADR Instituut, vertelt over Carol:

“Binnen de Transformatieve Mediation is Carol Bloom de beste trainer die er is. Zij is een autoriteit op dit gebied”.

De basistraining Transformatieve Mediation van het ADR Instituut is er voor mediators die hier weg van willen blijven. De training geeft inzicht in het model en de mogelijkheden om anders om te gaan met directieve impulsen. Daarnaast geeft de training ook de vaardigheden mee om de beslissingen van partijen te ondersteunen en alle uitkomsten in hun handen te laten.

Andere trainingen?

Speciaal voor het ADR Instituut heeft Carol Bloom (California USA) de masterclass The Art of Reflection ontwikkeld. Dit is een masterclass die speciaal is toegesneden op de vaardigheid ‘reflectie’.

Heeft u de postacademische opleiding tot legal mediator afgerond en wilt u op een ander gebied uw kennis verder verdiepen? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de specialisatieopleiding Business Mediation of de specialisatieopleiding Arbeidsmediation.