Interview
12 september 2021

“Ik ging er vaak vol in en vooral voor mijn eigen gelijk.”

Anne Bliek is legal director en advocaat bij TomTom. Ze zit veel aan de onderhandelingstafel en is daarbij altijd op zoek naar de balans tussen partijen. Tegenwoordig zet zij daarbij ook mediationvaardigheden en -technieken in.

TomTom

Na bijna 5 jaar bij een groot advocatenkantoor op de Zuidas te hebben gewerkt, maakte Anne in 2013 de overstap naar het bedrijfsleven. Nog steeds als advocaat, al besteedt TomTom procedures meestal uit. Als legal director is Anne namelijk druk met en verantwoordelijk voor alle commerciële contracten die TomTom sluit in de B2B tak van sport. Anne: “De meeste mensen kennen ons van ‘de’ TomTom, het destijds revolutionaire navigatiekastje waardoor we in de auto opeens geen kaart meer nodig hadden. Maar wat veel mensen niet weten is dat de navigatie technologie van TomTom tegenwoordig gebruikt wordt in de ingebouwde infotainment systemen van verschillende grote automerken, Ubers en in navigatie apps op mobiele telefoons.”

“Toen ik net begon ging ik er vaak vol in en vooral voor mijn eigen gelijk. Maar het mooie is, je bereikt veel meer door vragen te stellen, goed te luisteren en erachter te komen wat iemand echt bezighoudt.”

Om de contracten daarvoor rond te krijgen reist Anne de hele wereld over en brengt zij, samen met haar team, veel tijd door aan de onderhandelingstafel. In het kader van haar eigen ontwikkeling kreeg Anne op enig moment de behoefte om zich te verdiepen. Zo kwam zij uit bij de beroepsopleiding tot legal mediator, een keuze die misschien niet direct voor de hand lag. Anne: “Misschien niet, maar mediation heeft mij altijd al geboeid. Bovendien past het ook wel bij mij. Ik ben namelijk altijd op zoek naar de balans, ook in onderhandelingen.”

Balans

“Eigenlijk heb ik altijd best een hekel gehad aan de traditionele vormen van onderhandelen. Je zit dan met partijen aan tafel die heel graag zaken met elkaar willen doen, maar zodra het contract op tafel komt elkaar het licht in de ogen niet meer lijken te gunnen. Terwijl ik sta voor een meer gebalanceerde manier van werken. Voor mij is een goed contract een gebalanceerd contract, waar alle partijen zich comfortabel bij voelen.”

Over de vaardigheden en technieken om tot een gebalanceerd contract te komen, leerde Anne meer bij het ADR Instituut. “Mediation gaat natuurlijk over het herstellen van de balans. Maar als je inzoomt draait het daarbij, zowel bij mediation als bij onderhandelen, om de belangen van partijen. Als je de belangen helder hebt, wordt het makkelijker om de balans te vinden.”

Pittig ding

“De opleiding sloot dan ook perfect aan bij mijn wensen,” vervolgt Anne enthousiast. “Niet alleen het onderdeel Harvard Onderhandelen, maar ook de technieken om tijdens een gesprek van standpunten naar belangen te komen.” Ook de afwisseling tussen theorie en praktijk sprak Anne aan. “Na iedere opleidingsdag kwam ik vol energie thuis. Dat komt onder meer omdat er door de trainers veel vanuit de praktijk wordt gedacht. Zij komen allemaal uit het vak. Daardoor gaat het leven.”

Gevraagd of zij de vaardigheden en technieken nog in de praktijk brengt, antwoordt Anne: “Jazeker, zowel in mijn werk als daarbuiten.” Vervolgens lachend: “Als je mij nu in gesprekken vergelijkt met toen ik begon, was ik destijds echt een pittig ding. Dat ben ik nog steeds wel hoor, maar toen ging ik er vaak vol in en vooral voor mijn eigen gelijk. Maar het mooie is, je bereikt veel meer door vragen te stellen, goed te luisteren en erachter te komen wat iemand echt bezighoudt. En daar hoort óók bij dat je ruimte geeft aan emoties, zelfs in een zakelijke omgeving.”


Informatie over: Beroepsopleiding (legal) Mediator

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker

 

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan