“De wereld zou een stuk mooier zijn als iedereen meer mediationskills zou hebben.”

Met een achtergrond in HRM en sociologie werkt Susan Braakman al bijna 20 jaar in verschillende HR-rollen. Op dit moment werkt zij bij Seuss+, een consultancybureau binnen de Life Sciences sector. Als Director Group Services houdt zij zich voornamelijk bezig met HR en contractmanagement. Daarnaast brengt zij haar expertise regelmatig in bij opdrachtgevers van Seuss+. In 2023 rondde zij de beroepsopleiding tot (legal) mediator bij het ADR Instituut af. Waarom wilde zij deze opleiding gaan doen? En wat heeft het haar gebracht? Een interview.

Natuurlijke rol van bemiddelaar

Gedurende haar loopbaan merkte Susan steeds vaker dat zij bij een conflict op een natuurlijke manier de rol van bemiddelaar op zich nam. Susan: “Dat deed ik intern, als er iets speelde binnen het team of met medewerkers, maar ook bij conflicten bij of met opdrachtgevers. Ik merkte dat dit me eigenlijk wel goed afging. Een coach waar ik al een tijd mee werk triggerde mij op een gegeven moment om mij eens te gaan verdiepen in mediation. Dat heb ik gedaan en zo ben ik bij het ADR Instituut terechtgekomen. Na een online introductie van Maarten Bakker was ik zo enthousiast dat ik mij heb ingeschreven.”

“Ik denk echt dat de wereld een stuk mooier zou zijn als iedereen meer mediationskills zou hebben.”

Susan koos daarbij voor de beroepsopleiding tot legal mediator. “Ik ging bewust voor  een brede opleiding omdat ik overweeg om in de toekomst van mediaton mijn beroep te maken. Ik wil mij straks dus ook gaan inschrijven in het MfN-register.”

Vanuit mijzelf best conflictmijdend

Op de vraag wat Susan tijdens de opleiding wilde leren, antwoordt zij: “Ik wilde graag meer leren over conflicten in het algemeen. Daarnaast neem ik in conflicten van anderen dan wel vaak de rol van bemiddelaar aan, maar ben ik vanuit mijzelf best wel conflictmijdend. Ik wilde dus ook handvatten krijgen om zelf het conflict op een goede manier aan te gaan. En omdat ik mij bij Seuss+ ook bezighoud met contractmanagement wilde ik ook graag meer leren over onderhandelen en het faciliteren van onderhandelingen.”

De opleiding heeft Susan als ontzettend leerzaam ervaren. “De theoretische basis is heel goed, maar met name het praktische gedeelte vond ik erg leerzaam. Je oefent namelijk veel met rollenspellen, soms ook met acteurs erbij. In het begin vond ik dat doodeng. Maar we zaten in een hele fijne en veilige groep. En de feedback die ik kreeg was echt enorm waardevol.”

Geïnspireerd door alle praktijkvoorbeelden

Naast alle vaardigheden die Susan heeft geleerd, raakte ze tijdens de opleiding ook geïnspireerd. Susan, enthousiast: “De trainers komen allemaal uit de praktijk en delen regelmatig praktijkvoorbeelden. Daar werd ik zó enthousiast van. Ik denk echt dat de wereld een stuk mooier zou zijn als iedereen meer mediationskills zou hebben.”

Geïnspireerd door deze gedachte schreef Susan haar eindopdracht over mediation binnen het onderwijs. “Ik denk namelijk dat het heel goed is om de vaardigheden al heel vroegtijdig bij leerlingen te introduceren. Er waren ooit al wel plannen voor, maar die zijn een jaar of 15 geleden van tafel geveegd. Ik zou bijna zin hebben om dit weer opnieuw op te pakken. Wie weet doe ik dat straks ook wel!”

Wie:                                      Susan Braakman

Beroep:                                Director Group Services bij Seuss+

Opleiding:                           Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Wanneer:                            2022 – 2023

Waarom ADR:

+ De opbouw van het programma

+ Veel oefenen

+ Trainers die hun eigen ervaringen inbrengen

Klik hier voor meer informatie over de Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker