“Als binnen een samenwerking één van de partijen het gevoel heeft dat hij verliest, heb je eigenlijk allebei verloren.”
Na een korte periode in de advocatuur, stapte Sibèl Berkhout-Bastian (Synergizer, Coach & Mediator) in 2016 over naar ABN AMRO Clearing Bank, waar zij ruim zeven jaar bleef en verschillende rollen vervulde.
Vanuit haar interesse in communicatie en mediation startte zij in 2020 met de beroepsopleiding tot (legal) mediator bij het ADR Instituut. Een opleiding die ervoor zorgde dat Sibèl onlangs het roer omgooide en voor zichzelf begon als mediator, coach en – een titel die zij zelf bedacht – synergizer.
Win-win
Sibèl was van jongs af aan altijd al gefascineerd door communicatie en de impact van woorden. “Dat is ook een van de redenen dat ik rechten ben gaan studeren,” steekt ze enthousiast van wal. “Maar tijdens mijn loopbaan merkte ik dat ik, en dat is misschien ook wel kenmerkend voor juristen, vooral de neiging had om anderen te overtuigen met argumenten. Dat ging mij ook best wel goed af. Maar ik vroeg mij wel steeds vaker af hoe de andere partij zich daarbij voelde. Heb je wel echt ‘gewonnen’ als de andere partij het gevoel heeft dat hij heeft verloren? Ik realiseerde mij dat als binnen een samenwerking één van de partijen het gevoel heeft dat hij verliest, je eigenlijk allebei hebt verloren.”
“Als binnen een samenwerking één van de partijen het gevoel heeft dat hij verliest, heb je eigenlijk allebei verloren”
Sibèl ging dus op zoek naar tools om in de samenwerking een win-win situatie te creëren. Daarvoor klopte zij aan bij het ADR Instituut, dat zij al kende vanuit haar studie in Utrecht. Sibèl: “Tijdens mijn bachelor volgde ik al eens een minor Mediation in zakelijke geschillen. Toen werd ADR al aangeraden als hét opleidingsinstituut voor mediators, dus de keuze was voor mij heel vanzelfsprekend.”
Samenwerking naar een hoger niveau
De opleiding heeft Sibèl als uitdagend ervaren, zeker in het begin: “De theorie is nog niet zo lastig,” aldus Sibèl. “Maar het is vooral het toepassen van de theorie, dat het lastig maakt. Toen ik de eerste filmpjes van mijzelf terugzag heb ik mij echt wel even afgevraagd of dit iets voor mij was. Maar doordat je zoveel oefent word je er steeds comfortabeler mee.”
Tegen het einde van de opleiding durfde Sibèl de vaardigheden die zij had geleerd ook toe te gaan passen in het team waaraan zij leiding gaf. “Toen merkte ik hoe krachtig deze tools zijn. Het team werkte al goed samen, maar ik merkte dat de samenwerking al snel naar een nog hoger niveau ging. Ze gingen op een gegeven moment echt voor elkaar door het vuur.”
Vanuit de rol van haar afdeling, die als een linking pin fungeerde tussen verschillende afdelingen, zag Sibèl ook hoe lastig samenwerken kan zijn. “Verschillende afdelingen hebben verschillende prioriteiten en tijd en budget zijn altijd complicerende factoren,” aldus Sibèl. “Hoe zorg je er dan voor dat je toch gezamenlijk doelen kunt bereiken? Daarvoor ben ik ook mijn mediationvaardigheden gaan inzetten. Toen ik zag welke resultaten dit opleverde raakte ik geïnspireerd om voor mijzelf te starten.”
Synergie, samen beter worden
Sinds april van dit jaar werkt Sibèl als zelfstandig mediator, coach en ‘synergizer’, een term die zij zelf bedacht. Als je in de Van Dale het woord ‘synergie’ opzoekt, staat daar ‘samenwerking waar alle betrokken partijen beter van worden’, is dat dan ook waar Sibèl voor gaat? “Ja, zeker! Als synergizer zet ik mediationvaardigheden in om de samenwerking binnen teams en bedrijven te optimaliseren. Sommige mensen noemen dit ook wel pre-mediation, ik noem het ‘synergizen’. Hoewel mediation steeds meer geaccepteerd raakt, is het inzetten van mediationvaardigheden om de samenwerking goed te houden en te optimaliseren nog iets relatief nieuws. Terwijl de ontwikkelingen binnen de samenleving hier wel om vragen. Als je alleen al kijkt naar wat er maatschappijbreed speelt rondom grensoverschrijdend gedrag, dan denk ik dat de behoefte aan tools om het gesprek op een goede manier te voeren heel groot is.”
Wie: Sibèl Berkhout-Bastian
Beroep: Synergizer, Coach & Mediator
Opleiding: Beroepsopleiding (Legal) Mediator
Wanneer: 2020 – 2021
Waarom ADR:
+ Veilige omgeving
+ Veel oefenen
+ Hoog niveau cursisten en docenten
Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator
Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker