Wilt u effectiever leren onderhandelen?

Volg dan onze basistraining Onderhandelen volgens de Harvard methode.

Onderhandelen gebeurt meestal op intuïtie, met hierdoor vaak ook wisselend succes. Voor permanent succesvolle onderhandelingen is het nodig dat u, naast de nodige inhoudelijke kennis, beschikt over goede onderhandelingstechnieken, een professionele manier van communiceren en een goed inlevingsvermogen. Daarnaast is een gedegen voorbereiding onontbeerlijk voor het slagen van onderhandelingen.

Om al deze elementen aan te scherpen heeft het ADR Instituut de basistraining Harvard Onderhandelen ontwikkeld. Nadat u deze training heeft afgerond zullen ook uw onderhandelingen vaker succesvol verlopen.

Startdatum

9 oktober 2019 (Amsterdam)
31 oktober 2019 (Utrecht)
18 november 2019 (Eindhoven)
18 november 2019 (Den Bosch)
25 november 2019 (Zwolle)
28 november 2019 (Den Haag)
5 maart 2020 (Eindhoven)
19 maart 2020 (Utrecht)
26 maart 2020 (Den Haag)
2 april 2020 (Amsterdam)
16 april 2020 (Den Bosch)

Duur

2 dagen
09.30 - 17.00 uur

Locatie

Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Eindhoven, Utrecht, Zwolle

Kosten

€ 1.230,-

De uitgangspunten van de Harvard methode

De Harvard methode van onderhandelen heeft een aantal specifieke uitgangspunten:

 • Scheid de mensen van het probleem (speel de bal, niet de man).
 • Richt je niet op posities, maar op belangen.
 • Zoek naar zo veel mogelijk oplossingen in belang van beide partijen.
 • Hanteer objectieve criteria.
 • Tracht belemmeringen (bijvoorbeeld in mandaat, deadline of budget) te herkennen.
 • Maak alternatieven voor onderhandelen helder en bewaak ze.

Wat is onderhandelen volgens de Harvard methode?

De Harvard methode is een onderhandelingsmethode die in de jaren ’80 aan de universiteit van Harvard is ontwikkeld. De methode wordt in de praktijk inmiddels wereldwijd erkend als de meest effectieve onderhandelingsmethode. De Harvard methode is erop gericht gezamenlijk een verstandige en efficiënte overeenkomst te bereiken, die méér oplevert dan een compromis. Daarbij wordt er tijdens het proces ook op gelet dat de relatie tussen de onderhandelende partijen in stand blijft, zodat na het afronden van de onderhandelingen een goede (werk)relatie blijft bestaan.

De basistraining Harvard Onderhandelen van het ADR Instituut

De basistraining Harvard Onderhandelen van het ADR Instituut is een pragmatische tweedaagse opleiding, waarin ervaren trainers u de onderhandelingsvaardigheden van de Harvard methode aanleren. Ook worden bestaande onderhandelingsvaardigheden beproefd en aangescherpt.

Na afloop van de basistraining weet u hoe u zich gedegen op onderhandelingen voorbereidt, hoe u onderhandelingen opent, hoe u omgaat met weerstand bij de wederpartij, hoe u een impasse doorbreekt en nog veel meer. Kortom, u onderhandelt niet meer uitsluitend op intuïtie, maar u bent in staat om zodanig te onderhandelen dat u – met behoud van de relatie – het beste resultaat voor uzelf en/of uw cliënten kunt behalen.

Voor het afronden van deze training ontvangt u opleidingspunten (12 PO NOvA, 12 PE MfN).

De basistraining Harvard Onderhandelen van het ADR Instituut is opgebouwd uit verschillende theoretische en praktische onderdelen. Hiermee wordt niet alleen uw theoretische kennis over de Harvard methode vergroot maar krijgt u ook praktische handvatten om onderhandelingen soepel én succesvol te laten verlopen. Globaal bestaat de opleiding uit de volgende onderdelen:

 • verschillende wijzen van probleemoplossing
 • distributief en waardevermeerderend onderhandelen
 • de regels van Harvard Onderhandelen
 • van standpunten naar belangen (datgene waar het bij onderhandelen werkelijk om gaat)
 • de voorbereiding van onderhandelingen
 • BAZO – Beste Alternatief Zonder Overeenkomst
 • fasenmodel
 • hanteren van objectieve criteria

Tijdens de training werkt u veelvuldig in kleine groepen met de Harvard regels. In rollenspelen en oefeningen oefent u om uw bemiddelingsvaardigheden in concrete situaties toe te passen. Op die manier leert u wat in onderhandelingen effectief is en ontwikkelt u uw eigen onderhandelingsstijl.

 • Data: 9 & 10 okt 2019 in Amsterdam; 31 okt & 1 nov 2019 Utrecht; 18 & 19 nov 2019 in Eindhoven en Den Bosch; 25 & 26 nov 2019 in Zwolle en Den Haag; 5 & 6 mrt 2020 in Eindhoven; 19 & 20 mrt 2020 in Utrecht; 26 & 27 mrt 2020 in Den Haag; 2 & 3 apr in Amsterdam; 16 & 17 apr 2020 in Den Bosch
 • Duur opleiding: 2 dagen
 • Locatie: Amsterdam en in het najaar in Eindhoven
 • Taal: Nederlands
 • Vooropleiding: Academisch
 • Punten: 12 PO NOVA, 12 PE MfN
 • Kosten: € 1.230,-
 • Inbegrepen is het boek “Excellent Onderhandelen” van Roger Fisher, William Ury en Bruce Patton. Ter voorbereiding verzoeken wij u om dit boek te bestuderen. Het boek ontvangt u van ons.

De basistraining Harvard Onderhandelen van het ADR Instituut wordt verzorgd door ervaren trainers.

Maud Berg
Maud Berg
Mediator, advocaat en trainer
Maarten Bakker
Maarten Bakker
Directeur, mediator en trainer

Zeker zijn van een plaats?

Heeft u interesse in de basistraining Harvard Onderhandelen, maar weet u nog niet zeker of het in uw agenda past? Laat dat dan aan ons weten: wij houden graag een plaats voor u vrij, zodat u verzekerd bent van deelname.

Lukt het niet om er de eerstvolgende training bij te zijn? Maak u interesse dan wel kenbaar, dan nemen wij contact met u op zodra er nieuwe data beschikbaar zijn.

De verdiepingstraining Harvard Onderhandelen van het ADR Instituut

Heeft u de basistraining Harvard Onderhandelen met succes afgerond en wilt u uw kennis verdiepen? Kies dan voor onze verdiepingstraining Harvard Onderhandelen. Met behulp van rollenspellen, theoretische onderbouwing én uitgebreide feedback worden uw onderhandelingsvaardigheden tijdens deze training verder aangescherpt en verbeterd.