Wilt u zich verder specialiseren in business mediation?

Volg dan onze specialisatieopleiding Business Mediation.

Het bedrijfsleven heeft mediation ontdekt. Niet alleen als wijze van geschilbeslechting, maar ook als instrument om escalatie van een geschil te voorkomen. Dit vraagt van mediators, naast kennis van de zakelijke materie, andere inzichten en gespecialiseerde mediationvaardigheden. Om die reden heeft het ADR Instituut heeft de specialisatieopleiding business mediation ontwikkeld.

Datum

30 nov en 1 dec 2023
30 en 31 mei 2024

Duur

2 dagen
09.30 - 17.00 uur
12 PO / PE ptn

Locatie

Amsterdam

Kosten

€ 1.125,-

Als u de specialisatieopleiding Business Mediation heeft afgerond:

 • Heeft u inzicht in de complexiteit van organisaties: organisatiestructuren, onderlinge verhoudingen en mogelijke spanningsvelden
 • Heeft u inzicht in bronnen van conflicten binnen organisaties
 • Kent u de rol van de mediator bij de (voor)selectie van gesprekspartners
 • Kent u de do’s en don’ts bij voorgesprekken
 • Kent u de do’s en don’ts bij caucusgesprekken met de afzonderlijke deelnemers
 • Bent u in staat tot effectieve interventies in zakelijke omgevingen
 • Kunt u omgaan met inhoudelijke (on)deskundigheid

De business mediator als specialist

Mediations binnen en tussen ondernemingen vragen om een gerichte aanpak. Een businessconflict kent door de specifieke omgeving en het soort conflicten namelijk een eigen dynamiek. Vaak zijn meer partijen bij een conflict betrokken, of bestaan partijen uit meerdere personen. Meestal laten deze partijen zich (ook tijdens de mediation) vertegenwoordigen door professionals, zoals advocaten, accountants en andere specialisten. Een business mediator moet dan duidelijk kunnen sturen op het proces en effectief met alle soorten partijen om kunnen gaan.

De specialisatieopleiding Business Mediation

Wat komt er kijken bij een procesontwerp voor een business mediation? Wat zijn de bijzondere aandachtspunten als OR, raad van bestuur, aandeelhouders, vakbonden of een afdeling partij zijn bij een conflict? Hoe gaat u om met de taal en cultuur van de onderneming? En met de juridische, financiële en fiscale componenten? Aan wat voor soort mediator heeft het bedrijfsleven behoefte? En op welke punten onderscheidt de business mediator zich van een reguliere mediator? Allemaal vragen die uitgebreid aan bod komen tijden de specialisatieopleiding business mediation van het ADR Instituut.

 • Duur opleiding: 2 dagen
 • Locatie: Amsterdam
 • Taal: Nederlands
 • Vooropleiding: Mediationopleiding
 • Punten: 12 PO NOVA, 12 PE MfN
 • Kosten: € 1.125,- | vrijgesteld van btw

De opleiding duurt twee dagen. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding komen het theoretisch kader en veel praktijkvoorbeelden aan bod. Er zal ook gewerkt worden met  eigen ingebrachte praktijkcasussen.

De specialisatieopleiding business mediaton van het ADR Instituut wordt verzorgd door ervaren trainers en business mediators.

Jacques de Waart
Mediator en trainer
Maarten Bakker
Maarten Bakker
Directeur, mediator en trainer

Voor de specialisatieopleiding business mediation stelt het ADR Instituut de groepen zorgvuldig samen. Deelnemers zijn doorgaans praktiserende mediators met ervaring in het bedrijfsleven. Deze opleiding is bestemd voor legal mediators die zich verder willen specialiseren op het gebied van conflicthantering en conflictoplossing binnen het bedrijfsleven.

Om tot de specialisatieopleiding te worden toegelaten heeft u:

 • een opleiding tot mediator bij een MfN erkend opleidingsinstituut gevolgd

Vraagt u zich af of u tot de doelgroep behoort of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Volledig geaccrediteerd

Het ADR Instituut is erkend door de NOvA, de KNB en het MfN. Onze opleidingen zijn volledige geaccrediteerd en worden met regelmaat geaudit door CEDEO.
Voor het afronden van deze opleiding ontvangt u opleidingspunten:

 • De NOvA kent aan deze opleiding 12 PO punten toe in categorie B
 • Het MfN kent aan deze opleiding 12 PE punten toe in categorie 1A

Andere specialismen?

Is deze opleiding toch niet wat u zoekt, maar heeft u de postacademische opleiding tot legal mediator met succes afgerond en wilt u uw kennis verder verdiepen? Dan kunt u ook kiezen voor onze specialisatieopleidingen Arbeidsmediation en Transformatieve Mediation. Met behulp van rollenspellen, theoretische onderbouwing én uitgebreide feedback, worden uw onderhandelingsvaardigheden verder aangescherpt en verbeterd. Ook kunt u kiezen voor de specialisatie masterclass Groepsmediation.