Agenda masterclasses en trainingen


ONLINE WEEK MEDIATIONVAARDIGHEDEN

01-11-21 | Masterclass Schillen | 2 PO/PE
02-11-21 | Masterclass Normaliseren| 2 PO/PE
03-11-21 | Masterclass Impassetechnieken | 2 PO/PE
04-11-21 | Masterclass Vragen stellen | 2 PO/PE
05-11-21 | Masterclass Reflecteren op inhoud, emotie en intentie | 2 PO/PE


16-11-21 | Masterclass Geweldloze Communicatie | 2 PO/PE


Hieronder meer informatie per masterclass.

Voor kennismakingsworkshops, previews en informatiebijeenkomsten klik hier

Masterclass Schillen

De schiltechniek gebruiken we om het belang onder het standpunt helder te krijgen. In theorie niet al te ingewikkeld, in de praktijk des temeer. In deze masterclass wordt kort stilgestaan bij de theorie, om vervolgens aan de hand van voorbeelden en oefenen met casuïstiek, de diepte in te gaan. Na het volgen van deze inspirerende sessie van Jacques de Waart, ben je beter in staat om te gaan met weerstand in moeilijke gesprekken en/of standvastig gedrag in mediation.

Docent: mr. Jacques de Waart | Mediator en trainer

1 november 2021

15.30 - 17.30 uur | online

Kosten: € 95,- | 2 PO/PE punten

Masterclass Normaliseren

Ervaren mediators schrikken niet meer van de dingen die aan hun mediationtafel gebeuren. Stemverheffing, terugval in ruziegedrag, weglopen of daarmee dreigen, zij hebben het allemaal al eens eerder gezien en het brengt hen niet meer van hun stuk. Dit is een grote verworvenheid.

Normaliseren is een vaardigheid waarmee we deze verworvenheid kunnen inzetten om onze cliënten verder te helpen. Bij mensen die in een conflict verwikkeld zijn en daar de hulp van een mediator bij vragen, spelen gevoelens als angst en schaamte vrijwel altijd een rol. Angst om in het conflict ten onder te gaan. Schaamte dat men het zover heeft laten komen. De vaardigheid van het normaliseren helpt om hier geruststelling op te geven, om die gevoelens te reduceren en om een milde en schuldvrije atmosfeer aan tafel te scheppen. Het hoort er immers allemaal bij.

Inhoud
In deze masterclass leggen we deze wat onbekende vaardigheid onder het vergrootglas. Normaliseren: hoe doe je dat goed? En wat zijn de valkuilen? Je krijgt gelegenheid om het in je eigen woorden uit te proberen en daar feedback op te vragen.
Aan het slot van deze masterclass

Na deze masterclass
Ben je vaardiger in het inzetten van je ervaring als mediator voor het geven van geruststelling aan je cliënten en weet je welke woorden daarvoor bij jou passen.

De masterclass wordt gegeven door Dick Allewijn, Mfn-registermediator, mediationtrainer, en emeritus-hoogleraar Mediation aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam.

Docent: mr. Dick Allewijn | Mediator en trainer

2 november 2021

15.30 - 17.30 uur | online

Kosten: € 95,- | 2 PO/PE punten

Masterclass Impassetechnieken

Mediator, herken je dit? Je mediation lijkt goed te gaan, er is beweging en dan komt er ineens een kink in de kabel: het zit vast; er is een impasse!
Het goede nieuws is, dat een impasse erbij hoort; je bent met de deelnemers op een punt waar het kennelijk ‘pijn doet’, verder bewegen is niet meer vanzelfsprekend. En het goede nieuws is ook, dat jij en je vaardigheden nu nodig zijn.
De uitdaging is: welke vaardigheden zet ik in? Hoe help ik de deelnemers om toch een oplossing te bereiken zonder dat ik onderdeel van het probleem wordt?

In deze Masterclass besteedt Corine de Jong – mediator, advocaat en trainer van het eerste uur, met een praktijk gespecialiseerd in arbeidsmediation – aandacht aan de mogelijke oorzaken van impasses en vooral aan de interventies om het proces weer in beweging te krijgen. Impasses komen voor in iedere fase van de mediation, we zullen vooral focussen op de exploratiefase en de onderhandelfase.

Werkvorm
Vooraf kunnen de deelnemers een casus uit eigen ervaring insturen die deze vragen oproept. In de masterclass wordt getracht de casus en de mogelijke antwoorden in het programma te verwerken.
De masterclass is interactief en er zal, naast een plenaire uitwisseling, in deelgroepen worden gewerkt aan vaardigheden en casus.

Docent: mr. Corine de Jong | Mediator, advocaat en trainer

3 november 2021

15.30 - 17.30 uur | online

Kosten: € 95,- | 2 PO/PE punten

Masterclass Vragen stellen

Horen of beweren? Twee manieren waarop vragen worden gebruikt. Vragen stellen is een belangrijk instrument in mediation. Is de mediator echt nieuwsgierig naar hoe de cliënt iets beleeft of hoe deze ernaar kijkt? Of wil de mediator de cliënt min of meer in een bepaalde richting duwen?

Inhoud
In deze Masterclass worden een aantal (soorten) vragen en hun effecten onder de loep genomen. In kleine groepjes zal er mee geoefend worden om zo het effect van bepaalde vragen te ervaren, zowel in de rol van mediator als die van cliënt. Welk doel wil je met welke vraag bereiken? Hoe ontdek je je eigen oordelen in je vragen? Kortom, hoe maak je ‘vragen stellen’ het meest nuttig en effectief? Laat je meenemen door de zeer ervaren Theo van Dijk.

Docent: drs. Theo van Dijk | Klinisch psycholoog, mediator en trainer

4 november 2021

15.30 - 17.30 uur | online

Kosten: € 95,- | 2 PO/PE punten

Masterclass Reflecteren op inhoud, emotie en intentie

Cliënten komen pas in beweging als zij zich gehoord en gezien voelen. Mediators moeten daarom goed opletten wat cliënten zeggen. Maar dat niet alleen: we moeten ook oog hebben voor de emoties die onze cliënten tonen (‘gevoel neemt voorrang’), en voor de boodschap die zij afgeven (de subtekst).

Inhoud
In deze masterclass leggen we nog eens onder een vergrootglas hoe we dat het beste kunnen doen, namelijk door samen te vatten en te reflecteren. Welke manier van samenvatten en reflecteren werkt het beste? Welke overtuigingen gaan er schuil achter de manier waarop ik het doe? Met welke alternatieve manieren wil ik experimenteren?

Na deze masterclass
Ben je vaardiger in het erkenning geven op alle aspecten van de boodschap die iemand afgeeft, in het laten merken dat de emotionele lading ‘gezien’ is, waardoor de invloed daarvan kan afnemen, in het gebruiken van de emotie als de brug tussen inhoud en intentie, en in het leiden van het gesprek naar intentieniveau: ‘Welke boodschap geeft u af over hoe u het wilt hebben?’

Docent: mr. Maarten Bakker | Mediator en trainer

5 november 2021

15.30 - 17.30 uur | online

Kosten: € 95,- | 2 PO/PE punten

Masterclass Geweldloze Communicatie

Hoe maak je een lastig gesprek vruchtbaarder? Hoe zorg je dat je boodschap overkomt bij de ander? Hoe zorg je ervoor dat je je niet laat uitdagen in ruzie als je verwijten krijgt en hoe help je cliënten te stoppen met ruzie maken en in constructief gesprek te komen? Allemaal vragen die je wellicht weleens bezighouden. Geweldloze communicatie – ontwikkeld door Marshal Rosenberg – kan in veel gevallen helpen. Ben je benieuwd? Volg deze Masterclass van Maud Berg.

Docent: mr. Maud Berg | Mediator en trainer

> Bekijk ook onze Opfrisdag Mediationvaardigheden

16 november 2021

09.30 - 11.30 uur | online

Kosten: € 95,- | 2 PO/PE punten

  Aanmelden online masterclass


  Privéadres


  Bedrijfsinformatie

  Factuur op naam van bedrijf


  PE-punten ontvangen?

  Laat uw gegevens achter om na afloop van de masterclass uw punten te ontvangen.


  Extra informatie

  Toelichting (bijvoorbeeld kostenplaatsnummer, inkoopnummer, e-mailadres en facturering)

  Houd mij op de hoogte van actualiteiten en nieuws.

  Praktische informatie

  We bieden deze online masterclasses, workshops en colleges via Zoom aan. Zoom is eenvoudig te gebruiken en biedt veel mogelijkheden tot interactie. Het is mogelijk om alle deelnemers via een video- en audioverbinding te zien en horen en tijdens opdrachten met een paar deelnemers te spreken in zogenaamde ‘break-out rooms’. Op deze manier kunnen we de waardevolle interactie die ter plaatse tijdens onze programma’s plaatsvindt ook online faciliteren.

  Onze online bijeenkomsten zijn alleen live te volgen vanwege het interactieve karakter. Het is dus geen webinar dat achteraf nog te bekijken is.

  Aanmelding

  Via het formulier op deze pagina kunt u zich aanmelden. U ontvangt een bevestiging per mail. Indien er kosten aan uw online keuze verbonden zijn, ontvangt u later een factuur per e-mail.

  Circa twee uur voorafgaand aan de online sessie ontvangt u de link die gebruikt kan worden om deel te nemen aan de masterclass, workshop of het college. Klik op de link, om naar het online programma te gaan. U hoeft geen account te hebben bij Zoom.

  Zoom werkt het beste als u van te voren het programma downloadt via deze link. Heeft u een half uur van te voren nog geen link gekregen? Check dan uw spambox.

  Heeft u daar ook niets ontvangen? Mail dan naar info@adrinstituut.nl

  Minimaal twee uur voorafgaand aan de online sessie ontvangt u de link die gebruikt kan worden om deel te nemen aan de masterclass, workshop of het college.