Metacommunicatie

Metacommunicatie: wat is het en hoe pas je het toe

Metacommunicatie is, kort gezegd, communiceren over de communicatie. Een voorbeeld is de vergadering waar iedereen door elkaar praat. Bij zo een vergadering kan je proberen de stiltes af te wachten en dan iets zeggen.

Maar je kan ook metacommunicatie toepassen door de anderen uitnodigen te stoppen met wat ze aan het doen zijn, samen vast te stellen of het effectief is op deze manier en voordat jullie verder gaan afspraken maken om de communicatie effectiever te laten verlopen.

Metacommunicatie wordt toegepast op het moment dat er ‘storing’ is binnen de communicatie. In zo een geval kunnen wij spreken van misscommunicatie, maar het kan ook gaan over veel ruis of bijvoorbeeld een negatieve sfeer.

Metacommunicatie in 4 stappen tijdens een mediation

  1. Beschrijven wat je waarneemt
  2. Vragen of het herkent wordt.
  3. Vragen of men het anders wil.
  4. Vragen naar eigen bijdrage aan verbetering van de communicatie.

Als je overschakelt naar metacommunicatie, dan is het belangrijk om oordeelvrij je waarneming te delen.

Voorbeeld

In deze situatie zijn we getuige van een gesprek tussen een medewerker (junior sales) en een afdelingsmanager. Onderwerp van het gesprek: het voeren van salesgesprekken met klanten.

Het gesprek begint soepel, maar op een enig moment gaat het stroever en stroever. De afdelingsmanager voelt weerstand, omdat de medewerker met tegenwerpingen komt. De afdelingsmanager neemt aan dat de medewerker tegen de salesgesprekken opziet en gaat haar collega proberen te overtuigen van dat ze later salesgesprekken leuk gaat vinden.

Door het toepassen van metacommunicatie kan de afdelingsmanager de werkelijke reden ontdekken waarom het gesprek ineens stroever verloopt. Het is belangrijk om de verandering oordeelvrij te benoemen en de weerstand niet te voeden. In deze situatie is metacommunicatie gericht op het bespreekbaar maken van de verstoring, om deze te beëindigen en verder te kunnen.

Meer weten over metacommunicatie

Meer weten over het onderwerp metacommunicatie? Het komt uitgebreid aan de orde in onze mediationopleidingen: Beroepsopleiding (Legal) Mediator en Mediationvaardigheden voor HR

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan