Linda & Loes: “Dit boek Mediation Modellen is ontstaan vanuit onze eigen behoefte.”

Ze volgden beiden de Beroepsopleiding (Legal) Mediator bij het ADR Instituut. Linda Couwenberg in 2013/2014, Loes van Kooten in 2014/2015. Vrijwel direct na het afronden van die opleiding startten ze allebei als mediator. In 2017 leerden ze elkaar kennen tijdens een training arbeidsmediation. Het klikte. En nu hebben ze samen een boek geschreven: Mediation Modellen. Op 9 november is de boekpresentatie. We vroegen Loes en Linda hoe dit zo is gekomen.

Handvatten in de mediationpraktijk

Linda: “Tijdens een training arbeidsmediation raakten Loes en ik al snel aan de praat. Over ‘hoe doe jij dat dan?’, en over de documenten die we allebei gebruikten tijdens onze mediations. Maar ook over de documenten die er volgens ons nog niet waren. Het bleek dat we allebei behoefte hadden aan handvatten voor en ondersteuning bij onze mediationpraktijk. Maar zoiets was er destijds nog niet.”

Al snel begonnen ze documenten uit te wisselen. Het was Linda die met het idee kwam om er een boek van te maken. Loes: “Linda zei ‘Als wij hier behoefte aan hebben, dan hebben anderen dat vast ook.’ Hierop zijn we gaan schrijven. Zonder dat we een uitgever hadden trouwens, die zou hopelijk wel komen.“

“Mediation Modellen is ontstaan vanuit onze eigen behoefte. We hadden graag zoiets willen hebben toen we als mediator begonnen.”

Checklists, brieven en overeenkomsten

Tijdens het schrijfproces spraken Loes en Linda elke maand af op het kantoor van Loes, waar ze elkaars concepten van feedback voorzagen en werkten aan nieuwe documenten. Linda: “Het project liep op een gegeven moment wel een beetje uit de hand. Dat beseften we toen de hele kamer volhing met stroomschema’s. Om de vaart erin te houden moesten we dus ook keuzes maken. We konden niet alles doen. De collega’s van Loes waren daarbij een goede stok achter de deur. Tijdens de lunch kregen we steeds de vraag of het boek al af was.” Lachend: ”Loes riep dan altijd ‘Bijna!’.”

Toen het boek echt bijna af was, besloten Loes en Linda een uitgever te gaan zoeken. Binnen no time gaven drie uitgevers aan geïnteresseerd te zijn. Loes en Linda kozen voor Wolters Kluwer. En nu wordt hun boek ‘Mediation Modellen’ op 9 november gepresenteerd.

Op de vraag welke modellen er in dit boek zijn te vinden, antwoordt Loes: “Alle documenten die we zelf hadden willen hebben toen we bijna 10 jaar geleden als mediator begonnen. Dan moet je niet alleen denken aan juridische documenten, zoals mediation-, geheimhoudings- en vaststellingsovereenkomsten. Maar ook, of vooral aan verschillende praktische modellen, zoals opdrachtbevestigingen, beëindigingsbrieven en vragenlijsten om te reflecteren op een mediation. Ook staan er verschillende checklists in het boek. Zo vind je in het eerste hoofdstuk een hele praktische checklist die je helpt bij het opstarten van een mediationpraktijk.”

“Eigenlijk moet je het zien als een praktisch doeboek voor mediators, waarin we een aantal handvatten geven voor een professionele praktijk,” vervolgt Linda. “Daarbij willen we niks voorschrijven, maar je vooral aanmoedigen om het op je eigen manier te doen, met praktische hulp van ons boek.” Een belangrijk onderdeel van het boek is dan ook de digitale databank die Wolters Kluwer aanmaakte. Loes: “Wolters Kluwer heeft alle modellen gedigitaliseerd. Als je het boek aanschaft krijg je ook toegang tot die databank. Daar kan je de modellen aanpassen aan je eigen stijl en taalgebruik.”

Focus op begeleiden van mensen in conflict

Op de vraag wat Loes en Linda hopen met het boek te bereiken, antwoorden ze enthousiast: “We hopen dat mediators zich met dit boek vrijer voelen om hun werk te doen. Hun werk is het begeleiden van mensen in conflict. Dat is wat ons betreft dan ook waar de focus op zou moeten liggen. Niet op de ‘administratieve rompslomp’ eromheen.”

Wie:              Linda Couwenberg

Wat:              Procesbegeleider, (team)coach, mediator & trainer

Waar:            o.a. Mediation Kamer Amsterdam, Centrum voor Conflicthantering

Wie:              Loes van Kooten

Wat:              Advocaat, mediator & trainer

Waar:            HJ Advocaten & Mediators, ADR Instituut

> Boek bestellen bij Wolters Kluwer

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker