Juliane Duynstee: “Procedure gewonnen en toch geen winnaar, dat bracht mij bij mediation”

Alexandra Vuijk interviewde oud-advocaat en mediator Juliane Duynstee, opgeleid tot Legal Mediator door het ADR Instituut.

“Een conflict gaat eigenlijk altijd over menselijke waarden, zoals erkenning, gehoord worden en je gezien voelen. Het is heel mooi als je in een mediation de verbinding tussen partijen kan herstellen, zodat het gesprek over die waarden kan gaan.”

Voordat Juliane in 2015 de beroepsopleiding tot legal mediator startte was zij ruim 10 jaar advocaat. In 2016 werd Juliane zelfstandig mediator en hing zij haar toga aan de wilgen. Juliane houdt zich bezig met arbeids- en echtscheidingsmediations. Zij is daarnaast klachtenfunctionaris en lid van een klachtencommissie in het gezondheidsrecht. Ook doet zij mediations in het Duits. Voor de rechtbank Amsterdam verzorgt zij trainingen in conflictvaardigheden.

“Procedure gewonnen en toch geen winnaar, dat bracht mij bij mediation”

Effectieve oplossingen: partijen autonomie geven

“Toen ik een tijdje in de advocatuur werkte merkte ik dat partijen niet altijd volledig geholpen waren met alleen een oplossing voor hun juridische geschil. Het kwam regelmatig voor dat een cliënt zich geen winnaar voelde, terwijl hij de procedure toch had gewonnen. Zo’n procedure had dan veel tijd, geld en vaak ook een waardevolle relatie gekost. Dat moet toch anders kunnen, dacht ik, en zo ben ik in aanraking gekomen met mediation. Bij mediation geef je partijen autonomie en maak je ze zelf verantwoordelijk voor de oplossing van hun conflict. Daarmee komen ze tot oplossingen die vrijwel altijd werkbaar zijn.”

Toegevoegde waarde: heel veel vlieguren

“Ik heb in 2015 de opleiding tot legal mediator bij het ADR Instituut gevolgd. Ik vond deze opleiding mooi aansluiten bij mijn achtergrond als advocaat. Het is een hele gedegen opleiding die goed staat aangeschreven. Ik geloof heel erg dat je alleen een goede mediator kunt worden als je heel veel vlieguren maakt en geloof dus wat minder in een cursus van 2 of 3 dagen. Als je het vak écht wilt leren moet je er veel tijd in steken. Ik kom ook nog heel regelmatig voor intervisie bijeen met de mensen uit mijn opleidingsklas. Inmiddels hebben zich daar ook andere mediators bij aangesloten. Die bijeenkomsten zijn heel waardevol.”

Excellentie: praten over menselijke waarden

“Ik heb tijdens de opleiding veel geleerd, ook over mijzelf. Hoe kijk ik zelf tegen een conflict aan? Hoe ga ik ermee om? Niet alleen zakelijk, maar ook privé? Ik ga nu veel bewuster om met conflicten. Ik heb geleerd dat een conflict vaak over hele andere dingen gaat dan waar het in eerste instantie over lijkt te gaan. Het gaat namelijk vrijwel altijd over menselijke waarden, zoals erkenning, gehoord worden en je gezien voelen. Het is heel mooi als je in een mediation de verbinding tussen partijen kan herstellen, zodat het gesprek over die waarden kan gaan. Mijn ervaring is dat er dan ook weer ruimte ontstaat en partijen bereid zijn om naar elkaar te luisteren en het conflict op te lossen.”