“De weerstand benoemen kost moed en ik vreesde voor de boosheid van de ander.”
Foelien Iedema werkt als HR adviseur bij Oosterhof Holman: “Tijdens gesprekken merkte ik aanvankelijk dat ik bang was voor de boosheid van de ander, daarom voelde het lastig om de weerstand te benoemen. Ik merkte echter het tegenovergestelde: de mensen vonden het prettig en stelden zich open en kwetsbaar op."
In 2021 volgde zij de zesdaagse opleiding Mediationvaardigheden voor HR. Wij vroegen haar wat zij van de opleiding vond en welke vaardigheden zij nu toepast tijdens gesprekken.
Oosterhof Holman
“Na mijn studie Human Resource Management ben ik aan de slag gegaan bij Oosterhof Holman, een aannemer in de veelzijdige markt van de grond-, weg-, waterbouw en de milieutechniek met 400 medewerkers. Dat bevalt zo goed dat ik inmiddels mijn eerste jubileum heb gevierd, ik werk er nu al 12,5 jaar als allround HR Adviseur en ik heb een divers takenpakket.”
“Tijdens de gesprekken die ik voer stuit ik soms op weerstand en ik merkte dat ik daar beter mee om wilde leren gaan. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een opleiding waarbij ik zou leren om die weerstand niet uit de weg te gaan. Ik wilde de weerstand bespreekbaar kunnen maken en leren begrijpen om daardoor de juiste draai te kunnen geven aan het gesprek.”
Weerstand benoemen
“Ik koos voor de opleiding van het ADR Instituut, omdat deze speciaal voor HR-professionals is ontwikkeld. Onderwerpen als het voeren van moeilijke gesprekken tussen leidinggevende en medewerker en het omgaan met emoties en weerstand kwamen voorbij. Bijkomend voordeel was dat ik met allemaal HR-professionals aan tafel zat. Hierdoor vond ik veel herkenning in hun ervaringen en daar leerde ik van.”
“De weerstand benoemen kost moed en ik vreesde voor de boosheid van de ander.”
“Tijdens gesprekken voel je de weerstand vaak wel, maar het is lastig om dit op een juiste manier te benoemen. Het gevoel blijft daardoor vaak liggen en de emotie wordt niet benoemd. Als je dat wat je voelt in een gesprek naar voren durft te brengen, dan zorgt dat meestal voor openheid van de gesprekspartner. Deze opleiding heeft mij de moed gegeven om juist met de weerstand in het gesprek aan de slag te gaan. Deze weerstand te gaan benoemen en daar op een goede manier mee om te gaan.”
Het voelde aanvankelijk als een trucje
“Tijdens de opleiding leerden we allerlei tools. Die tools moet je je eerst eigen maken en tot dat moment voelt het gebruiken van de tools als een trucje. Niet iedere tool past bij je of werkt voor jou, gelukkig is er niet één beste tool. Je wilt geen kunstje uitvoeren, je wilt de tools je eigen maken. Je gaat op zoek naar de tools die voor jou werken.”
“Tijdens gesprekken merkte ik aanvankelijk dat ik bang was voor de boosheid van de ander, daarom voelde het lastig om de weerstand te benoemen. Ik merkte echter het tegenovergestelde: de mensen vonden het prettig en stelden zich open en kwetsbaar op. Zolang je nog in de emotie zit hoor je elkaar niet en praat je langs elkaar. Dat leidde ook tot betere oplossingen, want ik kon mij echt gaan richten op de inhoud van het gesprek.”
“Tijdens rollenspellen was ik soms de gesprekspartner. Ik kon toen zelf ervaren wat het met mij deed als de emoties die ik voelde niet benoemd werden. Er was geen aandacht voor wat er bij mij speelde en de ander wilde direct naar een oplossing zoeken. Die ervaring neem ik nu mee tijdens mijn werk.“
Agenda durven loslaten
“Wat ik ook bijzonder vond is dat ik tijdens de opleiding leerde om mijn agenda los te laten. Met de tools houd ik toch de grip op het gesprek, zonder dat ik mij aan het vooraf opgestelde plan vast hoef te houden en hiermee met een open blik het gesprek kan ingaan. De tools zijn veel breder inzetbaar, je kan ze tijdens je werk en in je privéleven gebruiken. Alleen gaat dat in de gesprekken met mijn eigen kinderen helaas iets stroever.”
Lees meer over:
> Cursus Mediation | 1 dag
> Mediationvaardigheden voor HR | 6 dagen
> Kennismaken | volg een gratis online workshop
Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker