BAZO: de betekenis

Als mediator ben je ongetwijfeld bekend met de afkorting BAZO, dat staat voor ‘Beste Alternatief Zonder Overeenkomst’. Dit concept kan de mediator helpen om conflicten tussen twee partijen op te lossen.

Wat is BAZO?

Het idee is dat je, als er geen overeenkomst kan worden bereikt, op zoek gaat naar het beste alternatief dat voor beide partijen aanvaardbaar is. Het wordt ook wel het “wegloopalternatief” genoemd. Als mediator kan je dit concept gebruiken om de onderhandelingen te sturen en ervoor te zorgen dat er uiteindelijk een oplossing wordt gevonden die voor alle partijen acceptabel is. Het is dus een belangrijk concept in de mediation en kan helpen om conflicten op te lossen en de samenwerking tussen partijen te verbeteren. Het BAZO-concept is een krachtig hulpmiddel in je werk als mediator en kan een belangrijke rol spelen in het bereiken van een succesvolle uitkomst van een mediationtraject.

BAZO onderhandelen

Een belangrijk aspect van excellent onderhandelen is het nadenken over de belangen van beide partijen, inclusief de veronderstelde belangen van de ander. Excellente onderhandelaars gaan echter een stap verder en denken ook na over hun BAZO en die van de andere partij. Het voordeel van het nadenken over je BAZO is dat je jezelf kunt voorbereiden op verschillende uitkomsten van de onderhandelingen. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij salarisonderhandelingen. Als je al een alternatieve baan hebt gevonden, zal dit je een sterkere BAZO geven dan wanneer je alleen denkt aan het zoeken van een nieuwe baan als de onderhandelingen falen. Dit kan je onderhandelingspositie versterken en ervoor zorgen dat je betere resultaten behaalt.

Alternatief

De mediator kan helpen bij het ontwikkelen van BAZO’s door te wijzen op alternatieven en mogelijke oplossingen voor de betrokken partijen. Het is belangrijk om een alternatief te hebben omdat je de partij hiermee voorziet van een comfortabele ondergrens. Voor de mediator is BAZO niet alleen een alternatief maar ook een belangrijk instrument die in kan worden gezet bij het toetsen van het commitment van beide partijen en het beïnvloeden van hun onderhandelingsbereidheid en -ruimte. Door te vragen naar de BAZO van beide partijen, kan de mediator de onderhandelingsdynamiek en -strategieën van de partijen beter begrijpen. Het is dus van groot belang om als mediator aandacht te besteden aan de BAZO’s van beide partijen om ervoor te zorgen dat de onderhandelingen soepel verlopen en er een succesvolle uitkomst wordt bereikt.

BAZO en ZOPA

Om de BAZO te kennen moet je de ZOPA kennen. De “Zone of Possible Agreement”, ofwel ZOPA, is het bereik in een onderhandeling waarin twee of meer partijen gemeenschappelijke grond kunnen vinden. Hier kunnen de onderhandelende partijen werken naar een gemeenschappelijk doel en een potentieel akkoord bereiken dat op zijn minst enkele ideeën van de ander omvat. ZOPA wordt soms ook wel de “onderhandelingsrange” of “onderhandelingszone” genoemd.