Banu Bulucu-Wouters: “De betrokkenheid is hoog, na de opleiding is het nog niet klaar; je blijft leren van elkaar.”

Deze maand ontmoette Alexandra Vuijk mediator en advocaat Banu Bulucu-Wouters. “De beroepsopleiding is zeer grondig. De locaties zijn inspirerend en de deelnemers zijn, net als de docenten, gedreven én van een hoog niveau. Dat is fijn, want je leert ook heel veel van elkaar.”

Banu werkt al geruime tijd als jurist omgevingsrecht bij de gemeente Amsterdam. Vanaf najaar 2017 volgde Banu de opleiding tot legal mediator bij het ADR Instituut. Zij maakt als mediator deel uit van de interne bemiddelingspool van de gemeente Amsterdam. In februari 2019 is zij daarnaast gestart met de advocatenopleiding.

“De betrokkenheid is hoog, na de opleiding is het nog niet klaar; je blijft leren van elkaar.”

Effectieve oplossingen: meer mogelijkheden

“Toen ik net als jurist bij de gemeente Amsterdam werkte bestonden mijn werkzaamheden voor een deel uit het coördineren van klachten. Toen heb ik geleerd actief te luisteren. Dat aandachtig luisteren de grootste hobbel voor een bevredigende oplossing wegnam was een eyeopener voor mij. Als jurist luister je namelijk vooral toetsend en weerleggend, maar dat blijkt in de praktijk vaak inefficiënt.”

“Later kwam ik in mijn werk in aanraking met de Nieuwe zaaksbehandeling bij de afdeling bestuursrecht van de rechtbank. Die werkwijze is gericht op het dejuridiseren en oplossen van conflicten. Het gaat niet zozeer om het formele besluit en of dat juridisch correct is, maar veel meer om de belangen van partijen en hoe zij elkaar daarin tegemoet kunnen komen. In dat kader heb ik de training Harvard Onderhandelen van het ADR Instituut gevolgd. Ik merkte dat er daardoor vaak veel meer oplossingsrichtingen mogelijk waren dan ik van tevoren had bedacht.”

Toegevoegde waarde: prettige en constructieve gesprekken 

“Tijdens de training Harvard Onderhandelen leerde ik hoe essentieel het is om gesprekken goed voor te bereiden, alle belangen in kaart te brengen en helder voor ogen te hebben wat je de ander kunt bieden. Het klinkt als overbodig en onnodig voorwerk maar het maakt bij de onderhandelingen echt het verschil. Ook leerde ik mijn gesprekspartners te benaderen als een partner, in plaats van als een tegenstander die overwonnen moest worden. Dat maakte de gesprekken die ik voerde, ook privé, veel prettiger en constructiever. Dat was dus weer een eyeopener. Vanaf dat moment kreeg mediation mijn volle aandacht als een waardevol en nuttig vak waar je niet omheen kunt.  Daarom ben ik ook de beroepsopleiding gaan volgen.”

“De beroepsopleiding is zeer grondig. De locaties zijn inspirerend en de deelnemers zijn, net als de docenten, gedreven én van een hoog niveau. Dat is fijn, want je leert ook heel veel van elkaar. Ik wilde graag een lange opleiding volgen want de vaardigheden maak je je pas echt eigen door veel te oefenen. Bij ADR oefen je heel veel en word je geobserveerd door docenten. Daardoor krijg je gerichte feedback. Dat maakt dat je inzicht krijgt in je sterke kanten maar ook in je valkuilen.”

Excellentie: blijvende betrokkenheid

“Tijdens de beroepsopleiding heb ik vooral geleerd om minder te oordelen, minder voor de ander in te vullen en de vooraf uitgedachte strategie los te laten. Daarmee sluit je je namelijk af voor een heleboel andere oplossingsrichtingen. Als mediator luister ik onbevangen, observeer ik veel meer en vraag ik echt door. Vaak komt er dan een oplossing uit waar ik van tevoren niet aan had gedacht, maar waar de partijen veel tevredener mee zijn. Zelfs als er geen oplossing tot stand komt voelen partijen zich na mediation vaak veel beter gehoord, waardoor de relatie werkelijk verbetert. ”

“Ik zou deze opleiding aan iedereen aanraden. Ook omdat het na de opleiding nog niet klaar is. De betrokkenheid blijft hoog. Zo komen we als groep nog regelmatig bij elkaar. En als ik een vraag heb kan ik die ook altijd aan ADR stellen. Vaak krijg ik dezelfde dag nog antwoord.”