“Dan merk je dat een moeilijk gesprek ineens een goed gesprek wordt.”

Alma Groothedde is HR-manager bij het Alexander Monro Ziekenhuis, het eerste ziekenhuis in Nederland dat volledig is gespecialiseerd in borst(kanker)zorg.

In 2022 volgde zij de 6-daagse opleiding Mediationvaardigheden voor HR bij het ADR Instituut. Hoe heeft zij de opleiding ervaren?

Mijn hart ligt bij de bevlogen mensen in de zorg

Het Alexander Monro Ziekenhuis, dat volgend jaar 10 jaar bestaat, is als focusziekenhuis op het gebied van borstkanker uniek in zijn soort. Niet alleen qua focus, maar ook qua aanpak. In dit ziekenhuis zorgen de 150 medewerkers er continu voor dat de patiënt in alles centraal staat. Alma is samen met twee medewerkers verantwoordelijk voor alles wat met HR te maken heeft. Het Alexander Monro is niet de eerste zorginstelling waar Alma werkzaam is. Alma: “Ik zit nu ruim 20 jaar in het HR-vak en heb eigenlijk altijd bij zorgorganisaties gewerkt. Op de een of andere manier ligt daar mijn hart. Zorgorganisaties doen maatschappelijk relevant werk en je werkt met bevlogen mensen, dat is heel fijn.”

Meerwaarde als HR-generalist

Alma noemt zichzelf een ‘HR-generalist’ en staat regelmatig stil bij de vraag welke meerwaarde zij haar organisatie nog meer kan bieden. “Vanuit die vraag wilde ik altijd al iets doen met mediation en conflicthantering, maar ik dacht altijd dat mediation moeilijk te combineren zou zijn met mijn rol als HR Manager. Want als HR Manager ben je toch onderdeel van de organisatie. Wellicht ben je dan niet zo onafhankelijk en onbevooroordeeld als iemand van buitenaf, althans in de beleving van de medewerker. Tegelijkertijd wilde ik toch ook een bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van kleinere conflicten op de werkvloer. Die kan je nooit helemaal vermijden, maar met het juiste gesprek kan je wellicht wel voorkomen dat ze groter worden en je een externe mediator moet inschakelen. In die zoektocht kwam ik terecht bij de opleiding Mediationvaardigheden voor HR.”

Andere rol: “Ik heb iets afgeleerd”

”Het fijne aan deze opleiding is dat hij specifiek voor HR-professionals is ontwikkeld,” vervolgt Alma. “Je rol staat niet ter discussie en heeft ook geen uitleg nodig, omdat alle cursisten in diezelfde rol zitten. Bovendien leer je tijdens de opleiding juist om de vaardigheden vanuit je rol toe te passen. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat je niet over dat mogelijke spanningsveld heen moet stappen, maar er juist aandacht aan moet besteden. Daarmee win je het vertrouwen van je gesprekspartners.”

Op de vraag wat het belangrijkste is dat zij heeft geleerd, antwoordt Alma: “Om te beginnen heb ik ook iets afgeleerd. In HR zijn we namelijk gewend om te adviseren en dus ook geneigd om snel met oplossingen te komen. Tijdens een gesprek luister eigenlijk om een oplossing te vinden voor de ander. In mediationgesprekken heb je een andere rol. Je bent er dan om te zorgen dat je gesprekspartners zich gehoord voelen, zodat zij de ander ook weer kunnen horen. En vervolgens zelf de oplossing kunnen vinden. Dat was wel een eye-opener.”

Emoties komen van rechts

Daarnaast geeft Alma aan dat zij heeft geleerd om meer ruimte te bieden voor emoties. “Een van de trainers zei ‘emoties komen van rechts, die hebben voorrang’. Het helpt niet om daar overheen te stappen. Want alles wat je wegdrukt, wordt groter. Ik denk dat ik door deze training emoties makkelijker de ruimte geef. En ook sneller op mogelijke conflictsituaties afstap. Ik bied sneller mijn hulp aan, omdat ik mij ook meer bekwaam voel om die situaties aan te gaan. Daarbij heb ik ervaren dat het soms al genoeg is om twee mensen aan een tafel te zetten en te zorgen dat ze in een veilige setting hun verhaal kunnen doen. Dan merk je dat een moeilijk gesprek ineens een goed gesprek wordt. Dat is mooi.”

Wie:                                       Alma Groothedde

Beroep:                                 HR-manager bij het Alexander Monro Ziekenhuis

Opleiding:                            Mediationvaardigheden voor HR

Wanneer:                             2022

Waarom ADR Instituut:

+ Inspirerende opleiding waarin je leert vanuit eigen casuïstiek
+ Goede balans tussen theorie en praktijk
+ Verschillende trainers, waardoor je mee kunt nemen wat je aanspreekt

Klik hier voor meer informatie over 6-daagse Mediationvaardigheden voor HR

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker