“Het is niet erg om het met elkaar oneens te zijn, het gaat er in de zoektocht naar de oplossing om, dat je kunt luisteren naar elkaar en de ander iets gunt.”
Haar liefde voor het reizen bracht Mirjam naar Argentinië, waar zij 2 jaar bleef en aan het werk ging voor internationaal recruiter Michael Page. Eenmaal terug in Nederland werkte ze nog bijna 6 jaar bij de Nederlandse vestiging. Toen besloot ze dat ze graag haar kennis wilde verbreden binnen HR.
Mirjam de Vries, mediator & vertrouwenspersoon bij Ethicall.
Deze ontluikende liefde voor HR bracht haar naar haar grootste klant, GrandVision, waar zij ruim 7 jaar werkte. In die periode leerde Mirjam álles over HR en maakte zij veel mee: van individuele ontslagdossiers tot exponentiële internationale groei. Na een overname en de daaropvolgende reorganisatie, kende ook het HR-vak nog maar weinig geheimen voor haar. Tijd dus voor iets nieuws.
Eind 2023 startte Mirjam haar eigen bedrijf, Ethicall, waarmee ze zich als mediator (al noemt ze het zelf liever ‘bemiddelaar’), adviseur en vertrouwenspersoon richt op (internationale) corporates en start- en scale-ups. Het onderwerp waar zij het met deze bedrijven over wil hebben is actueler dan ooit: grensoverschrijdend gedrag.
In het kader van dit nieuwe avontuur kwam Mirjam terug bij een oude liefde: mediation. Ze volgt op dit moment de 6-daagse opleiding Mediationvaardigheden voor HR. Hoewel de opleiding nog bezig is, wilde Mirjam al wel iets kwijt over haar ervaringen.
Mediation in de ijskast
“Vlak voordat ik naar GrandVision overstapte had ik al een mediationopleiding gedaan en mijn MfN-registratie gehaald. Ik was erg enthousiast over mediation en wilde er graag iets mee gaan doen, maar tegelijkertijd was ik volledig nieuw in het HR-vak. Ik heb toen besloten om mijn mediationambities even in de ijskast te zetten,” aldus Mirjam. “Maar dat betekent niet dat ik de skillls die ik tijdens de opleiding had geleerd niet kon gebruiken. In zo’n enorm snelgroeiende internationale organisatie, we groeiden op een gegeven moment met 200 medewerkers per jaar, is er altijd wel ergens ‘gedoe’. Omdat ik niet bang was om mensen bij elkaar te zetten en het gesprek aan te laten gaan, wisten collega’s mij al snel te vinden als er bemiddeld moest worden. Dat vertrouwen gaf me een gevoel van betekenis.”
“Het is niet erg om het met elkaar oneens te zijn, het gaat er in de zoektocht naar de oplossing om, dat je kunt luisteren naar elkaar en de ander iets gunt.”
Naast die bemiddelende rol had Mirjam nog veel meer op haar bord. Het opzetten van recruitment, het uitbouwen van het HR-team en het managen van de coronacrisis. Mirjam: “GrandVision heeft brillenwinkels in 45 landen, dus we kregen te maken met heftige vraagstukken. Hoe gaan we als bedrijf om met de overgang naar thuiswerken? Hoe gaan we zorgen dat onze mensen wereldwijd veilig hun werk kunnen doen? Dat was een hectische tijd.”
Bedrijfscultuur en de rol van HR
Na de coronacrisis werd GrandVision overgenomen door een grote concurrent en distributeur. “Ook dat was een interessante periode,” vervolgt Mirjam. “We maakten een sterk sociaal plan en we gaven medezeggenschap een plek. Door de onrust van een langlopende overname ontstond een andere energie dan toen we aan het groeien waren. Afgelopen najaar kwam de tijd voor Mirjam om het bedrijf te verlaten. “Ik had zin in een nieuwe uitdaging; op het vlak van HR had ik veel gezien en gedaan”.
Conflicten normaliseren
Het vertrek bij GrandVision gaf Mirjam de mogelijkheid om voor zichzelf te beginnen én tegelijkertijd mediation weer op te pakken. Zij startte Ethicall, een bureau voor ethiek, waarin ze de rol van bemiddelaar en extern vertrouwenspersoon op zich neemt. “Ik help mensen in gesprekken weer verbinding met elkaar te zien. Bedrijven ondersteun ik met vraagstukken over grensoverschrijdend gedrag. Veel corporates worstelen met vragen ’wat is wenselijk gedrag?’, ‘hoe zit het met de regelgeving in Nederland rondom psychosociale arbeidsbelasting?’, en ‘hoe gaan we in gesprek met de organisatie over de juiste bedrijfscultuur?’. Ik zie daarin een rol voor mij weggelegd. Niet alleen als bemiddelaar of vertrouwenspersoon, maar ook als (HR) adviseur.”
Mirjam werkt dus hecht samen met HR-afdelingen, medezeggenschapsraden en juridische afdelingen. Op het moment van het interview volgt zij de opleiding Mediationvaardigheden voor HR. “Binnen HR kom je veel in aanraking met mensen die je willen vertellen over hun problemen. Bij deze opleiding leer je structuur en houvast te geven door de juiste gesprekstechnieken toe te passen. Ook als externe vertrouwenspersoon is het stellen van de juiste vragen heel belangrijk. Er is in de opleiding veel aandacht voor het oefenen van de verschillende interventies. Dat is enorm nuttig. Niet alleen voor HR-professionals of mediators en vertrouwenspersonen, maar zeker ook voor mensen met een leidinggevende functie. Hoe meer mensen weten hoe om te gaan met een conflict, hoe groter de kans is dat we het hebben van een conflict wat meer kunnen normaliseren. Het is niet erg om het met elkaar oneens te zijn, het gaat er in de zoektocht naar de oplossing om dat je kunt luisteren naar elkaar en de ander iets gunt.”
Wie: Mirjam de Vries
Beroep: Mediator & vertrouwenspersoon
Opleiding: Mediationvaardigheden voor HR
Wanneer: 2024
Waarom ADR:
+ praktische tips
+ veel tijd op te oefenen
+ veel aandacht voor Harvard Onderhandelen
Lees meer over:
> Cursus Mediation | 1 dag
> Mediationvaardigheden voor HR | 6 dagen
> Kennismaken | volg een gratis online workshop
Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker