294_1.istock-6112145221

De rechter als bemiddelaar

Wie naar de rechter stapt, wil zijn gelijk halen. Maar het komt ook voor dat mensen bereid zijn elkaar tegemoet te komen. De Rechtbank Amsterdam organiseert voor hen speciale zittingen, die gericht zijn op het vinden van een oplossing (“GOO”). Rechters merken dat daar steeds meer behoefte aan is. Het ADR Instituut is zeer nauw betrokken geweest bij deze ontwikkeling en heeft diverse rechters getraind in deze manier van zitting houden. Voor meer informatie klik op “lees verder” en download het volledige artikel.

Lees verder

nieuws

293_1.eneco_header-1024x750

Eneco schakelt bemiddelaar in om conflict tussen aandeelhouders en commissarissen op te lossen.

Eneco kiest voor de inzet van een bemiddelaar om het conflict tussen de top van het bedrijf en de aandeelhouders over de verkoop op te lossen.

Lees verder

nieuws

289_1.maarten-ondertekend-van-convenant-2

Kwaliteitskeurmerk voor arbeidsmediators

Vandaag heeft het ADR Instituut het convenant van de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (hierna: “VAN”) getekend! Hiermee sluit de Specialisatieopleiding tot Arbeidsmediator van het ADR Instituut volledig aan op het Beroepsprofiel Arbeidsmediator dat de VAN recent ontwikkeld heeft, met als doel de kwaliteit en profilering van de professionele arbeidsmediator in Nederland te vergroten.

Lees verder

nieuws

288_1.istock-6112145221

Zinvol artikel in NRC over de toegevoegde waarde van Mediation in Strafzaken

Minister Van der Steur, denk toch eens aan de slachtoffers

Confrontatie in mediation met de verdachte levert voor slachtoffers vaak de genoegdoening op waaraan zij zoal behoefte hebben, schrijft Steven de Winter.

Lees verder

nieuws

281_1.usi-1

Taalgebruik en Argumentatie in Mediation verbindt het ADR Instituut met the University of Lugano in Zwitserland

Vanaf 1 maart 2016 werkt Emma van Bijnen, voormalig onderzoeksstagaire bij het ADR Instituut, als promovenda en onderwijsassistente aan de Università della Svizzera Italiana (USI), ook wel the University of Lugano, in Lugano Zwitserland. Emma maakt deel uit van het Institute of Argumentation, Linguistics, and Semiotics (IALS).

Lees verder

nieuws

268_1.carol-bloom

Carol Bloom (interview): Presence in Mediation (TM)

Op 23 & 24 mei 2016 verzorgt Carol Bloom voor het ADR Instituut de training: Mediation in de Tranformatieve stijl (Basis). Carol stuurde ons een interview met haar over het boek ‘Reflecties, Transformatieve Mediation in de praktijk’, waarin zij de kern van Transformatieve Mediation weergeeft. Het interview is ook interessant voor iedere mediator die wel eens worstelt met oordelen en de behoefte om te gaan sturen op inhoud.

Op zaterdag 21 mei start de training ‘The art of Reflection’ van Carol Bloom.

Klik op “Lees verder” voor het interview met Carol Bloom.

Meer informatie over de trainingen is te vinden op: http://adrinstituut.nl/nl/opleidingen-trainingen/

Lees verder

nieuws

276_1.gevel-het-grachtenhuis

Nieuwe locatie in Amsterdam voor de Opleidingen & Trainingen van het ADR Instituut

Het ADR Instituut heeft een nieuwe locatie gevonden voor haar opleidingen en trainingen in Amsterdam. Onze vertrouwde locatie Museum Geelvinck Hinlopen Huis heeft eind 2015 helaas haar deuren moeten sluiten voor publiek. Vanaf heden zullen de trainingen en opleidingen (met open inschrijving) van het ADR plaatsvinden in Museum Het Grachtenhuis. Wederom een schitterend grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam!

Inmiddels hebben wij al een paar van onze trainingen gegeven in Het Grachtenhuis. Wij zijn blij met de enthousiaste reacties van zowel cursisten en docenten. De centrale ligging, de mooie stijlkamers met authentieke wandschilderingen, het uitzicht over de Herengracht en de tuin maken het tot een bijzondere en prettige locatie voor onze opleidingen en trainingen.

Wij kijken uit naar een voorspoedige samenwerking met Museum Het Grachtenhuis in 2016!

Meer informatie over Museum Het Grachtenhuis is te vinden op: http://www.hetgrachtenhuis.nl/nl/

Meer informatie over de sluiting van Museum Geelvinck Hinlopen Huis:
http://www.geelvinck.nl/laatste-geelvinck-salon-in-ghh-20-december/#more-26028

Lees verder

nieuws

70% MfN Mediators is vrouw

Tijdens het mediationcongres 2015 op 26 november in Spant te Bussum, dat bijna 600 deelnemers trok, presenteerde Judith Emaus, (waarnemend) directeur, actuele cijfers over het MfN-register. Enkele hiervan zetten we voor u op een rij:

Lees verder

nieuws

273_1.oudemanhuispoort

Onderzoek naar de kwaliteit van mediatie in Nederland

De Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de kwaliteit van mediatie in Nederland. Als Mediator kunt u meehelpen door het invullen van een eenvoudige vragenlijst.

Lees verder

nieuws

270_1.fullsizerender

Yedan Li gepromoveerd!

Today (December 2nd) we were present at the public defense ceremony of Yedan Li’s Ph.D. thesis, entitled ‘In The Name of Mediation: An Empirical Enquiry into the Chinese Court Mediation Practices’. (Read more and download the PDF for a summary of the thesis.)

The defense took place at the the Agnietenkapel of the University of Amsterdam. It was very interesting to learn more about mediation in China and how to compare the Western model of ADR with ADR in China.

We congratulate Yedan with her promotion and wish her all the best for the future.

ADR Instituut

Lees verder

nieuws

267_1.else-marie

IDFA opent komende woensdag met 'A Family Affair', een film met nauwe betrokkenheid van Else-Marie van den Eerenbeemt

Van echtscheiding tot familieruzie: familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt. Ze was nauw betrokken bij de film waarmee het IDFA komende woensdag opent: A Family Affair.

Lees verder

nieuws

266_1.0320984b-5ab2-413a-9e64-a22b3decf1b9-original

nieuws

260_1.verzoendag-2015

SSR nieuws: Onderdeel 'zittingsrechter' hoog gewaardeerd.

De cursus ‘Zittingsrechter’ scoort een 9,5 in de beoordelingen van de Rio-opleiding. Wat is precies het succesrecept? Docent Maarten Bakker en twee Rio’s geven een verklaring. Ze roemen de leerzame praktijksituaties en de gelijkwaardigheid tussen docent en Rio. “Er was een hele mooie wisselwerking tussen de docenten en de deelnemers”, stelt Rio Vera Kool.

Lees verder

nieuws

259_1.eva-meillo

GOO-procedure van de Rechtbank Amsterdam genomineerd voor Eva Meillo Projectprijs

De Mr Eva Meillo prijs, in het leven geroepen om te stimuleren dat de samenleving goed wordt geïnformeerd over het dagelijks werk van officieren en rechters, wordt dit jaar uitgereikt aan een project binnen de Rechtspraak of het OM.

Lees verder

nieuws

258_1.rechtbank-amsterdam

Rechtbank Amsterdam heeft een nieuwe kortlopende procedure, de GOO-behandeling

Sinds begin dit jaar loopt er bij de Rechtbank Amsterdam een pilot, de Gericht Op Oplossing-behandeling
oftewel de GOO-behandeling. Met deze nieuwe zittingsvorm wordt met partijen gezocht naar een oplossing
die zoveel mogelijk recht doet aan alle belangen van partijen, ook en vooral de belangen die achter het
juridische geschil schuilgaan. in het kader van dit themanummer van TLP spraken Nadia Haase en Elisabeth
Huijsmans met Miranda Korsten-Krijnen, rechter, en Jolien Boeding-Polee, mediationfunctionaris, beiden
nauw betrokken bij de GOO-behandeling bij de Rechtbank Amsterdam.

Lees verder

nieuws

253_1.adr_yedan_010715_0050

Yedan Li gaat bloggen voor het ADR Instituut over Mediation in China

Volgende week de eerste blog van Yedan Li, PhD candidate at University of Amsterdam law school, met als titel “Why do Chinese Litigants Choose to Mediate Their Disputes?”.

Lees verder

nieuws

256_1.justitia_by_dierk_schaefer

Mediation in strafrecht werkt

Daders met wie is bemiddeld, recidiveren significant minder dan daders die in het reguliere strafrechtelijke afdoeningstraject zijn terechtgekomen. Bovendien is het goedkoper en zorgt voor face to face contact tussen dader en slachtoffer, dat positieve effecten heeft.

Lees verder

nieuws

252_1.emma-foto2

Emma van Bijnen: stagiaire stelt zich voor.

Stagiaire Emma Van Bijnen: Onderzoekt ontwikkelingen binnen de academische gemeenschap die relevant zijn voor de verduidelijking en verdieping van conflicten en conflictbemiddeling.

“Taal is niet alleen een belangrijke schakel bij conflict bemiddeling, het kan ook een groot aantal van de onderliggende variabelen verklaren.”

Lees verder

nieuws

250_1.afbeelding-mou-met-handdruk-2

Samenwerking Singapore International Mediation Centre en het ADR Instituut

Vandaag is het Memorandum of Understanding tot stand gekomen tussen het Singapore International Mediaion Centre (SIMC) en het ADR Instituut. Het ADR Instituut waardeert het als een buitengewone kans gelieerd te zijn met een organisatie met de ambitie, capaciteit en het kaliber van het SIMC. Voor het SIMC is het interessant een band te hebben met een Europese partner als het ADR Instituut, met een breed netwerk en betrokkenheid van veel ervaren mediators. De samenwerking biedt een mogelijkheid tot ontplooiing van gezamenlijke initiatieven, het delen van kennis en ervaring.

Singapore, 29 juni 2015

Lees verder

nieuws

245_1.2_1_toegevoegde-waarde

NRC: Leidt mediation tot minder druk op de rechtspraak?

Dit is de vierde aflevering van de NRC/WRR rubriek ‘Mensenkenners’ . Daarin analyseren gedragswetenschappers actuele wetsvoorstellen op uitnodiging van dr. Petra Jonkers. Zij is co-auteur van “Met kennis van gedrag beleid maken” (2014), een advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Lees verder

nieuws

243_1.actie-grenspomphouders-den-haag-17-april-accijns-protesten-4

Mediation in grensconflict

“Dit is een nieuw juridisch instrument dat sinds 2013 door de overheid geregeld is en heel interessant voor onze branche”, legt Henneveld uit. “De Staat zal op last van de rechter, indien deze het verzoek goedkeurt, moeten verschijnen en hopelijk leidt mediation dan tot een goede en creatieve oplossing van het huidige accijnsconflict. BETA en BOVAG ondersteunen dit initiatief van de grenspomphouders van De Grens Bereikt!”

Lees verder

nieuws