291_1.adr_260914_0388-b-effectieve-oplossingen-lr

Effectief onderhandelen volgens de Harvard methode

Onderhandelen gebeurt vaak op intuïtie, met hierdoor vaak wisselend succes. Een professionele manier van communiceren, een goed inlevingsvermogen en een gedegen voorbereiding zijn de belangrijkste pilaren van een succesvolle onderhandeling.

Lees verder

blog

290_1.26_1adr_maarten_151114_0051-b-2

Hoe kies ik de juiste mediationopleiding; 5 tips!

Nieuwe vaardigheden leren om lastige gesprekken te kunnen voeren. Een betere onderhandelaar worden. Of mediator worden. Er zijn vele redenen om een mediationopleiding te volgen, maar wat is jouw reden? Om je te helpen bij het maken van een keuze, geef ik je wat tips.

Lees verder

blog

289_1.maarten-ondertekend-van-convenant-2

Kwaliteitskeurmerk voor arbeidsmediators

Vandaag heeft het ADR Instituut het convenant van de Vereniging Arbeidsmediators Nederland (hierna: “VAN”) getekend! Hiermee sluit de Specialisatieopleiding tot Arbeidsmediator van het ADR Instituut volledig aan op het Beroepsprofiel Arbeidsmediator dat de VAN recent ontwikkeld heeft, met als doel de kwaliteit en profilering van de professionele arbeidsmediator in Nederland te vergroten.

Lees verder

nieuws

287_1.adr_260914_0048-lr

Omgaan met ingewikkelde Emoties

Bij het ADR Instituut worden regelmatig masterclasses georganiseerd die vooral aandacht geven aan emoties in een conflict. Hoe kunnen deze emoties, ook als ze als moeilijk worden ervaren, op effectieve wijze worden ingezet om een oplossing van het conflict voor partijen dichterbij te brengen. Theo van Dijk (mediator, klinisch psycholoog, trainer) behandelt, soms ingewikkelde, emoties die juridische beroepsbeoefenaren in de praktijk tegenkomen en die efficiënt en prettig werken kunnen bemoeilijken.

De opzet van de komende masterclass Omgaan met ingewikkelde Emoties op 11 mei zal zijn om zo veel mogelijk aan te sluiten bij de schat aan vaardigheden die de deelnemers al meebrengen, en deze vanuit de onderstaande inspiratiebronnen verder aan te scherpen en uit te breiden, waardoor de deelnemer meer in staat zal zijn om zelfverzekerd en effectief met de heftige emoties van de cliënt om te gaan. Het is daarbij tevens belangrijk dat de te leren vaardigheden en interventies passen bij de persoon van de mediator. Alleen dan kunnen zij effectief zijn.

Wilt u alvast voorproeven van wat Theo van Dijk zal behandelen tijdens zijn masterclass? Klik op ‘Lees verder’ en download de pdf ‘Emotie: omgaan met ingewikkelde emoties’.

Lees verder

blog

288_1.istock-6112145221

Zinvol artikel in NRC over de toegevoegde waarde van Mediation in Strafzaken

Minister Van der Steur, denk toch eens aan de slachtoffers

Confrontatie in mediation met de verdachte levert voor slachtoffers vaak de genoegdoening op waaraan zij zoal behoefte hebben, schrijft Steven de Winter.

Lees verder

nieuws

286_1.singapore-243669_1920

Henneke Brink: 'International Commercial Dispute Resolution; How Singapore works to develop international muscle strength'

International conflict resolution is booming business in Singapore. The International Chamber of Commerce recently reported that in 2015 Singapore was, again, the most preferred seat for arbitration in Asia, listing it fourth in the worldwide ranking. However there are exciting developments in other areas of international commercial dispute resolution as well.

Lees verder

publicatie

284_1.adr_260914_0388-b-effectieve-oplossingen-lr

Beroepsopleiding tot ADR Specialist/Legal Mediator start op 10 oktober in Het Grachtenhuis te Amsterdam

Met de beroepsopleiding van het ADR Instituut kiest u voor een brede opleiding waarin u wordt geschoold in onderhandelen, mediation en partijbegeleiding. Naast theorie en het aanleren van praktische vaardigheden besteden wij in onze beroepsopleiding veel aandacht aan de ontwikkeling van uw attitude in het omgaan met conflicten. Door de inzet van ADR maken we de weg vrij voor blijvende win-win oplossingen.

Lees verder

publicatie

283_1.theory-practice-36220094

Het integreren van wetenschappelijke kennis in de mediation praktijk

Op 16 september geeft dr. Hillie Aaldering de unieke workshop ‘Het doorbreken van Socio-Psychologische Barrières’. Van zowel veel voorkomende conflicten als diepgewortelde (internationale) conflicten worden recente interventies besproken, het type conflict, het effect en het praktische advies gebaseerd op wetenschappelijke kennis.

Meer informatie over de workshop ‘Het doorbreken van Socio-Psychologische Barrières’:
http://adrinstituut.nl/nl/opleidingen-trainingen/masterclass/17/het-doorbreken-van-socio-psychologische-barrieres

Meer informatie over het onderzoek van dr. Hillie Aaldering:
http://dare.uva.nl/cgi/arno/show.cgi?fid=568818

Lees verder

publicatie

282_1.hokusai

Blog Henneke Brink; How to help resolve a conflict

There exists a vast amount of theory on the distinction between conflict and dispute. One useful suggestion is the idea that disputes are the partial manifestations of an underlying conflict. This conflict is more comprehensive and often unfocused (e.g. J. Collier and V. Lowe). By way of example of how this distinction might be understood: fighting siblings may start a court case to settle a dispute over who inherits grandmother’s ring, while the underlying conflict really reflects a lifetime of distorted family relations. In this understanding conflicts can rarely, if ever, be resolved by settling the disputes that at may seem to constitute them. The feelings of hostility almost inevitably survive the exercise.

Lees verder

blog

281_1.usi-1

Taalgebruik en Argumentatie in Mediation verbindt het ADR Instituut met the University of Lugano in Zwitserland

Vanaf 1 maart 2016 werkt Emma van Bijnen, voormalig onderzoeksstagaire bij het ADR Instituut, als promovenda en onderwijsassistente aan de Università della Svizzera Italiana (USI), ook wel the University of Lugano, in Lugano Zwitserland. Emma maakt deel uit van het Institute of Argumentation, Linguistics, and Semiotics (IALS).

Lees verder

nieuws

278_1.dead-end

Interventies: Het Gereedschap van de Mediator om het Gesprek te Repareren. (EvB#5)

In stuk 5 komen de onderwerpen en bevindingen uit stuk 1 tot en met 4 bij elkaar, en wordt er ingezoomd op het gereedschap van de mediator: interventies.
In dit stuk worden enkele theorieën uit de linguïstiek en communicatiewetenschappen over interventies besproken om de volgende vragen te beantwoorden:

Wat kunnen mediators doen als er sprake is van een impasse?
Wat moeten mediators niet doen als er sprake is van een impasse?

In dit vijfde stuk in de serie over de wetenschappelijke achtergrond van communicatie in mediation wordt er gekeken naar de opties van mediators op het moment dat het gesprek vastloopt.

Klik op ‘Lees verder’ en download de pdf van het stuk ‘Interventies: Het Gereedschap van de Mediator om het Gesprek te Repareren’ om meer te lezen over interventies bij impassen.

Meer weten over de schrijver Emma van Bijnen? Kijk op nl.linkedin.com/pub/emma-van-bijnen/b9/134/427

Lees verder

publicatie

268_1.carol-bloom

Carol Bloom (interview): Presence in Mediation (TM)

Op 23 & 24 mei 2016 verzorgt Carol Bloom voor het ADR Instituut de training: Mediation in de Tranformatieve stijl (Basis). Carol stuurde ons een interview met haar over het boek ‘Reflecties, Transformatieve Mediation in de praktijk’, waarin zij de kern van Transformatieve Mediation weergeeft. Het interview is ook interessant voor iedere mediator die wel eens worstelt met oordelen en de behoefte om te gaan sturen op inhoud.

Op zaterdag 21 mei start de training ‘The art of Reflection’ van Carol Bloom.

Klik op “Lees verder” voor het interview met Carol Bloom.

Meer informatie over de trainingen is te vinden op: http://adrinstituut.nl/nl/opleidingen-trainingen/

Lees verder

nieuws

277_1.refugees_visual_identity

Emma van Bijnen in het Tijdschrift Conflicthantering: ‘De Vluchtelingen Crisis: van Intuïtie naar Redelijkheid’

In het stuk ‘De Vluchtelingen Crisis: van Intuïtie naar Redelijkheid’, dat ik namens het ADR Instituut schreef voor Tijdschrift Conflicthantering (nr. 6), laat ik zien hoe inzicht in de communicatie tussen verschillende partijen in het aanhoudende vluchtelingen debat, en dan met name de argumentatie die wordt gebruikt, van belang kan zijn voor eventuele bemiddelingen in het conflict.

In het artikel probeer ik, onder andere, de volgende vragen te beantwoorden:

• Waarom moet redelijkheid een centrale waarde zijn in de discussie?

• Hoe kan een bemiddelaar de partijen van conflictpartijen in gesprekspartners transformeren?

• Wat is het belang van eenduidige definities en hoe kan een mediator definitiegesprekken begeleiden?

Tevens geef ik voorbeelden van de manieren waarop inzicht in de argumentatie van partijen de kans op een succesvolle bemiddeling kan vergroten.

Klik op ‘Lees verder’ en download de pdf van het stuk ‘De Vluchtelingen Crisis: van Intuïtie naar Redelijkheid’ om mijn bevindingen te lezen.

Meer weten over de schrijver Emma van Bijnen? nl.linkedin.com/pub/emma-van-bijnen/b9/134/427

Lees verder

publicatie

276_1.gevel-het-grachtenhuis

Nieuwe locatie in Amsterdam voor de Opleidingen & Trainingen van het ADR Instituut

Het ADR Instituut heeft een nieuwe locatie gevonden voor haar opleidingen en trainingen in Amsterdam. Onze vertrouwde locatie Museum Geelvinck Hinlopen Huis heeft eind 2015 helaas haar deuren moeten sluiten voor publiek. Vanaf heden zullen de trainingen en opleidingen (met open inschrijving) van het ADR plaatsvinden in Museum Het Grachtenhuis. Wederom een schitterend grachtenpand aan de Herengracht in Amsterdam!

Inmiddels hebben wij al een paar van onze trainingen gegeven in Het Grachtenhuis. Wij zijn blij met de enthousiaste reacties van zowel cursisten en docenten. De centrale ligging, de mooie stijlkamers met authentieke wandschilderingen, het uitzicht over de Herengracht en de tuin maken het tot een bijzondere en prettige locatie voor onze opleidingen en trainingen.

Wij kijken uit naar een voorspoedige samenwerking met Museum Het Grachtenhuis in 2016!

Meer informatie over Museum Het Grachtenhuis is te vinden op: http://www.hetgrachtenhuis.nl/nl/

Meer informatie over de sluiting van Museum Geelvinck Hinlopen Huis:
http://www.geelvinck.nl/laatste-geelvinck-salon-in-ghh-20-december/#more-26028

Lees verder

nieuws

275_1.argument

Argumentatie in Mediation: Een Discussie Winnen of een Oplossing Vinden? (EvB#4)

Mediators hebben vaak de taak om van conflictpartijen, die enkel een discussie lijken te willen winnen, oplossingsgerichte gesprekspartners te maken, die een win-win oplossing voor het conflict proberen te vinden.

Het is geen koud kunstje om deze transformatie te verwezenlijken, wat de rol van de mediator in het oplossen van een conflict zo waardevol maakt.

Maar…hoe doen mediators dit?

In dit vierde stuk in de serie over de wetenschappelijke achtergrond van communicatie in mediation wordt er ingezoomd op de transformatie van een conflict in een oplossingsgerichte argumentatieve discussie.

Klik op ‘Lees verder’ en download de pdf van het stuk ‘Argumentatie in Mediation: Een Discussie Winnen of een Oplossing Vinden?’ om meer te lezen over het belang van argumentatie voor het oplossen van een conflict.

Meer over de schrijver Emma van Bijnen op nl.linkedin.com/pub/emma-van-bijnen/b9/134/427

Lees verder

publicatie

70% MfN Mediators is vrouw

Tijdens het mediationcongres 2015 op 26 november in Spant te Bussum, dat bijna 600 deelnemers trok, presenteerde Judith Emaus, (waarnemend) directeur, actuele cijfers over het MfN-register. Enkele hiervan zetten we voor u op een rij:

Lees verder

nieuws

273_1.oudemanhuispoort

Onderzoek naar de kwaliteit van mediatie in Nederland

De Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de kwaliteit van mediatie in Nederland. Als Mediator kunt u meehelpen door het invullen van een eenvoudige vragenlijst.

Lees verder

nieuws

271_1.40-questions-afraid-ask

Vragen: Het sturen van het gesprek of de antwoorden? (EvB#3)

Wat is het verschil tussen een reflectievraag en een vraag met presuppositie?

Waarom is het als mediator belangrijk om op je intonatie te letten wanneer je een vraag stelt?

Nu we toch bezig zijn…

Wat voor verschillende soorten vragen zijn er eigenlijk?

En…

Wat voor soort vragen kun je beter (nog niet) stellen?

In dit derde stuk in de serie over de wetenschappelijke achtergrond van communicatie in mediation wordt er ingezoomd op vragen en vraagstelling, en wordt er uitgelegd waarom de ene vraag de ander niet is.

Lees verder en download de pdf van het stuk ‘Vragen: Het Sturen van het Gesprek of de Antwoorden?’’ om de bovenstaande en andere vragen over vragen beantwoord te krijgen.

Meer over de schrijver Emma van Bijnen op nl.linkedin.com/pub/emma-van-bijnen/b9/134/427

Lees verder

publicatie

270_1.fullsizerender

Yedan Li gepromoveerd!

Today (December 2nd) we were present at the public defense ceremony of Yedan Li’s Ph.D. thesis, entitled ‘In The Name of Mediation: An Empirical Enquiry into the Chinese Court Mediation Practices’. (Read more and download the PDF for a summary of the thesis.)

The defense took place at the the Agnietenkapel of the University of Amsterdam. It was very interesting to learn more about mediation in China and how to compare the Western model of ADR with ADR in China.

We congratulate Yedan with her promotion and wish her all the best for the future.

ADR Instituut

Lees verder

nieuws

272_1.chinese-symbol-peace-2

An Asian Perspective on Mediation

Onlangs was ik getuige van een indrukwekkende mediation waarin een complex zakelijk geschil binnen enkele uren werd opgelost. Ik schreef erover in mijn vorige blog. De mediator was George Lim; een man met jarenlange ervaring in het vak, dat hij nog heeft geleerd van professor Frank Sander, een van de grondleggers van Harvard’s Project on Negotiation. Na een vrij korte plenaire sessie (die diende voor introducties, uitleg van het proces, bevestiging van een ieders intentie er die dag uit te komen) scheidde Lim de partijen. Zij kregen ieder een eigen vergaderzaaltje en gedurende de rest van de mediation liep Lim als boodschapper tussen beiden heen en weer. Ik was aanvankelijk verrast door zijn keuze het op die manier aan te pakken, maar vervolgens door de effectiviteit ervan. Halverwege de middag schudden partijen elkaar de hand. Zichtbaar opgelucht en dankbaar dat het geschil was opgelost, en dat zonder dat zij het probleem rechtstreeks met elkaar hadden hoeven bespreken.

Lees verder

blog

244_1.linda-nertsch

Linda Netsch (Harvard Law School) bij ADR-Instituut

Maandag 23 en dinsdag 24 november verzorgde Linda Netsch de verdiepingstraining onderhandelen (Harvard methode). Deze tweedaagse training is onderdeel van de Beroepsopleiding tot ADR-specialist/legal mediator. Onderhandelen is een van de vormen van ADR (Alternative Dispute Resolution)en in de Beroepsopleiding worden 4 dagen besteed aan dit onderdeel. Mediators worden geacht heel goed in staat te zijn om ook de fase van het zoeken naar oplossingen (onderhandelfase) goed te kunnen begeleiden. Gedegen kennis van het proces van onderhandelen is daarvoor een voorwaarde.

Lees verder

publicatie

269_1.beleefdheid-afbeelding

Beleefdheid: Het Belang van Erkenning (EvB#2)

Erkenning. We hebben allemaal de behoefte om erkend te worden. (Of we de behoefte aan erkenning ook erkennen is een ander verhaal.) We willen graag erkend worden voor het werk dat we doen of simpelweg voor wie we zijn. Waarom? Omdat het onze sociale positie verankert. Maar wat heeft dit te maken met de neutraliteit van de mediator en de verbinding tussen de mediator en de partijen?

In dit tweede stuk in de serie over de wetenschappelijke achtergrond van communicatie in mediation wordt er ingezoomd op beleefheidstheorie en wordt er uitgelegd waarom het vooral heel erg belangrijk is om de bijdragen van partijen in mediation (voldoende) te erkennen.

Lees verder en download de pdf van het stuk ‘Beleefdheid: Het Belang van Erkenning’.

Meer weten over de schrijver Emma van Bijnen? nl.linkedin.com/pub/emma-van-bijnen/b9/134/427

Lees verder

publicatie

267_1.else-marie

IDFA opent komende woensdag met 'A Family Affair', een film met nauwe betrokkenheid van Else-Marie van den Eerenbeemt

Van echtscheiding tot familieruzie: familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt. Ze was nauw betrokken bij de film waarmee het IDFA komende woensdag opent: A Family Affair.

Lees verder

nieuws

266_1.0320984b-5ab2-413a-9e64-a22b3decf1b9-original

nieuws

265_1.song_dynasty_elegant_partyjpg

Mediation in Singapore: “We’re going to solve this matter today”

An account of a mediation
A heavy silence filled the room where the parties had just gathered. Six on either side of the table: parties, their lawyers and corporate partners representing the two camps that divided the Chinese business family. The feud concerned hundreds of millions of dollars, invested in the five companies that formed the backbone of the family syndicate. Everything had gone sour after the paterfamilias passed away, three years before. It had been his wish that each of his sons were appointed Managing Director to one of the enterprises, presumably in the expectation that the family fortunes would be collectively and harmoniously cared for.

Lees verder

blog

263_1.listening

Luisteren: Elke taaluiting is relevant (EvB#1)

Alles wat er wordt gezegd is relevant! Maar… waarom is het relevant?

Wat nou als een partij opeens iets heel geks zegt? Iets dat totaal geen relevantie lijkt te hebben? Of, als een partij onwaarheden verkondigt en dubbelzinnige taaluitingen doet?

Er zijn ontelbaar veel verschillende dingen die partijen kunnen zeggen en ontelbaar veel verschillende manieren waarop zij hun boodschap kunnen verpakken. Wat ze zeggen en hoe ze het zeggen kan inzicht geven in hun communicatieve bedoelingen.

In dit eerste stuk in de serie over de wetenschappelijke achtergrond van communicatie in mediation wordt er ingezoomd op het ontrafelen van communicatieve bedoelingen en wordt er uitgelegd waarom het vooral heel erg belangrijk is om goed te luisteren.

Lees verder en download de pdf van het stuk ‘Luisteren: Elke Taaluiting is Relevant’.

Lees verder

publicatie

260_1.verzoendag-2015

SSR nieuws: Onderdeel 'zittingsrechter' hoog gewaardeerd.

De cursus ‘Zittingsrechter’ scoort een 9,5 in de beoordelingen van de Rio-opleiding. Wat is precies het succesrecept? Docent Maarten Bakker en twee Rio’s geven een verklaring. Ze roemen de leerzame praktijksituaties en de gelijkwaardigheid tussen docent en Rio. “Er was een hele mooie wisselwerking tussen de docenten en de deelnemers”, stelt Rio Vera Kool.

Lees verder

nieuws

259_1.eva-meillo

GOO-procedure van de Rechtbank Amsterdam genomineerd voor Eva Meillo Projectprijs

De Mr Eva Meillo prijs, in het leven geroepen om te stimuleren dat de samenleving goed wordt geïnformeerd over het dagelijks werk van officieren en rechters, wordt dit jaar uitgereikt aan een project binnen de Rechtspraak of het OM.

Lees verder

nieuws

258_1.rechtbank-amsterdam

Rechtbank Amsterdam heeft een nieuwe kortlopende procedure, de GOO-behandeling

Sinds begin dit jaar loopt er bij de Rechtbank Amsterdam een pilot, de Gericht Op Oplossing-behandeling
oftewel de GOO-behandeling. Met deze nieuwe zittingsvorm wordt met partijen gezocht naar een oplossing
die zoveel mogelijk recht doet aan alle belangen van partijen, ook en vooral de belangen die achter het
juridische geschil schuilgaan. in het kader van dit themanummer van TLP spraken Nadia Haase en Elisabeth
Huijsmans met Miranda Korsten-Krijnen, rechter, en Jolien Boeding-Polee, mediationfunctionaris, beiden
nauw betrokken bij de GOO-behandeling bij de Rechtbank Amsterdam.

Lees verder

nieuws

254_1.adr_yedan_010715_0072-b-2

Why do Chinese Litigants Choose to Mediate Their Disputes?

Yedan Li is a PhD candidate at University of Amsterdam law school. She has LLB and LLM degrees from China, and is eligible to practice law in China. The title of her dissertation is: In the Name of Mediation: An Empirical Inquiry into the Chinese Court Mediation Practices. She has been working with Chinese mediation centers, courts and labor bureaus for her PhD project. Her main research interests are alternative dispute resolution, court studies and civil procedural law.
Yedan will write a series of blogs to introduce and discuss conflict resolution/mediation/law in China.

Lees verder

blog

253_1.adr_yedan_010715_0050

Yedan Li gaat bloggen voor het ADR Instituut over Mediation in China

Volgende week de eerste blog van Yedan Li, PhD candidate at University of Amsterdam law school, met als titel “Why do Chinese Litigants Choose to Mediate Their Disputes?”.

Lees verder

nieuws

256_1.justitia_by_dierk_schaefer

Mediation in strafrecht werkt

Daders met wie is bemiddeld, recidiveren significant minder dan daders die in het reguliere strafrechtelijke afdoeningstraject zijn terechtgekomen. Bovendien is het goedkoper en zorgt voor face to face contact tussen dader en slachtoffer, dat positieve effecten heeft.

Lees verder

nieuws

255_1.bubbles

Mediation in Singapore: 888

Iedereen veert even op als Geoff Sharp aan het woord komt. Zijn vriendelijke maar gedecideerde stem klinkt opgewekt als hij spreekt over zijn ervaringen als mediator in commerciële geschillen. Hij is niet de minste; ‘Who’s Who Legal’ plaatste zijn naam al twee jaar achtereen in de top 10 lijst van meest gerenommeerde internationale mediators ter wereld. Met Nieuw Zeeland als thuisbasis werkt hij in de hele Zuidoost-Aziatische regio, en hij is ook verbonden aan het Singapore International Mediation Centre.

Lees verder

blog

252_1.emma-foto2

Emma van Bijnen: stagiaire stelt zich voor.

Stagiaire Emma Van Bijnen: Onderzoekt ontwikkelingen binnen de academische gemeenschap die relevant zijn voor de verduidelijking en verdieping van conflicten en conflictbemiddeling.

“Taal is niet alleen een belangrijke schakel bij conflict bemiddeling, het kan ook een groot aantal van de onderliggende variabelen verklaren.”

Lees verder

nieuws

251_1.simc-logopantone-23july

Think Big: Het Singapore International Mediation Centre

“If I were a business man and I had a dispute, I would want it to be resolved as quickly and cost effective as possible. If it’s an international dispute, usually parties will go for arbitration. And arbitration has its merits. But my question is; why not try mediation first. What have you got to lose.”

Lees verder

blog

250_1.afbeelding-mou-met-handdruk-2

Samenwerking Singapore International Mediation Centre en het ADR Instituut

Vandaag is het Memorandum of Understanding tot stand gekomen tussen het Singapore International Mediaion Centre (SIMC) en het ADR Instituut. Het ADR Instituut waardeert het als een buitengewone kans gelieerd te zijn met een organisatie met de ambitie, capaciteit en het kaliber van het SIMC. Voor het SIMC is het interessant een band te hebben met een Europese partner als het ADR Instituut, met een breed netwerk en betrokkenheid van veel ervaren mediators. De samenwerking biedt een mogelijkheid tot ontplooiing van gezamenlijke initiatieven, het delen van kennis en ervaring.

Singapore, 29 juni 2015

Lees verder

nieuws

248_1.singapore

Mediation in the Little Red Dot*

Een taxi chauffeur zei mij laatst: “Singapore is built on an ice cube. You have to keep the temperature just right. Don’t let it get too hot, or it will melt and Singapore will fall to pieces.” Grof vertaald naar kras Nederlands: als de gemoederen te verhit raken slaat de vlam in de pan, en dan heb je de poppen aan het dansen.

Lees verder

blog

245_1.2_1_toegevoegde-waarde

NRC: Leidt mediation tot minder druk op de rechtspraak?

Dit is de vierde aflevering van de NRC/WRR rubriek ‘Mensenkenners’ . Daarin analyseren gedragswetenschappers actuele wetsvoorstellen op uitnodiging van dr. Petra Jonkers. Zij is co-auteur van “Met kennis van gedrag beleid maken” (2014), een advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Lees verder

nieuws

243_1.actie-grenspomphouders-den-haag-17-april-accijns-protesten-4

Mediation in grensconflict

“Dit is een nieuw juridisch instrument dat sinds 2013 door de overheid geregeld is en heel interessant voor onze branche”, legt Henneveld uit. “De Staat zal op last van de rechter, indien deze het verzoek goedkeurt, moeten verschijnen en hopelijk leidt mediation dan tot een goede en creatieve oplossing van het huidige accijnsconflict. BETA en BOVAG ondersteunen dit initiatief van de grenspomphouders van De Grens Bereikt!”

Lees verder

nieuws